Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chystaná stavba větrných elektráren u Potštátu bude posuzována podle EIA. Rozhodl o tom krajský úřad

Dvě větrné elektrárny, které by měly příští rok vyrůst u obce Potštát mohou mít významný vliv na okolí. Projekt bude proto posuzován podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí EIA. Rozhodl o tom krajský úřad.

Firma Roteko Invest plánuje postavit východně od městské části Potštát-Lipná dvě větrné elektrárny, každá má mít výkon až 2,2 megawattu. Nejbližší obytná zástavba by se měla nacházet ve vzdálenosti zhruba 600 metrů a výška by neměla překročit 150 metrů. Turbíny budou také podle investora splňovat hlukové normy díky speciálním listům, které tvorbu hluku snižují.

Podle spolku Rozvoj Potštátska projekt nebere ohled na jedinečný krajinný ráz, nejsou respektovány doporučené odstupové vzdálenosti a výpočet hluku je "zmatečný, nevyhovující a očividně realitu nereflektující". Odmítavý postoj k projektu zaujala potštátská radnice, Hnutí Duha i místní spolky. "Nejbližší obytná zástavba obce se má nacházet ve vzdálenosti pouze zhruba 600 metrů, což je vzdálenost, ve které budou zásadním způsobem překračovány hygienické hlukové limity a nemovitosti v tak malé vzdálenosti budou neobyvatelné," upozornil Spolek Nízký Jeseník.

U Potštátu-Lipné už v minulosti vznikl park čítající čtyři větrné elektrárny s celkovým výkonem 0,6 megawattu a opodál stojí samostatná větrná elektrárna s výkonem 2 megawatty. V okolí Potštátu se chystá stavba dalších deseti větrných elektráren, s níž souhlasilo předchozí vedení města. "Byl kvůli tomu změněn územní plán a uzavřena smlouva," uvedl starosta obce René Passinger

Podle starosty hrozí, že stožáry odříznou městskou část Lipná. Vedení Potštátu argumentuje hlukem i výrazným narušením krajinného rázu. "Nejsem odpůrce větrných elektráren, ale ať je staví dál od vesnice," doplnil starosta.

Podhůří Nízkého Jeseníku je díky příznivým podmínkám vyhledávaným místem pro větrné elektrárny. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů stojí například u Lipiny na Olomoucku. Poblíž Jívové plánuje investor vybudovat pět větrníků s celkovým výkonem 10 megawattů. 

První větrné elektrárny byly v Olomouckém kraji zprovozněny v polovině 90. let. Na konci roku 2019 v kraji fungovalo 18 velkých větrných elektráren a parků. Stavba nových větrníků se v posledních letech kvůli nesouhlasu veřejnosti a některých samospráv téměř zastavila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, ekologie, Potštát, větrná elektrárna, větrná energie, projekt, hluk, ROTEKO Invest a.s., Hnutí DUHA, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystaná stavba větrných elektráren u Potštátu bude posuzována podle EIA. Rozhodl o tom krajský úřad  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.