Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soudy v případu konopného léčitele Dušana Dvořáka ignorovaly důkazy

České soudy v případu Dušana Dvořáka, který dostal šest let za pěstování léčebného konopí, ignorovaly některé důkazy. Soudy opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu nedávno devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, soud vrátil.

Dušan Dvořák si nyní odpykává šestiletý trest ve věznici v Břeclavi, protože na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi. 

Nikdy se nenašly žádné léčebné přípravky z konopí

Ve svých rozsudcích české soudy opakovaně tvrdily, že u Dvořáka se nikdy nenašly žádné léčebné přípravky z konopí. 

"V rámci předmětného trestního řízení, stejně jako i v minulosti, při domovních prohlídkách nebyly nalezeny žádné léčivé přípravky, které by snad obžalovaný z konopí vyráběl, žádné masti, žádné krémy, žádné čípky, pouze a čistě rostlinná hmota, ať už sušená nebo rostoucí, k tomu obžalovaný uvedl, že to je tím, že to vždy při domovní prohlídce zmizí," stojí například v rozsudku týkajícím se roku 2018, který podepsala předsedkyně senátu Okresního soudu v Prostějově Adéla Pluskalová.

Krajský soud v Brně to potvrdil. "Je nutné poukázat na to, že při provedení domovní prohlídky byly vždy nalezeny pouze rostliny konopí, a to buď ve fázi růstu anebo ve stádiu sušení. Nikdy u obžalovaného nebyly nalezeny žádné léčebné produkty v podobě mastí, tinktur či obdobného materiálu," je napsáno také v odvolacím rozsudku krajského soudu podepsaném předsedkyní senátu Šárkou Dufkovou

Soud Dvořákovi vrátil zabavené léčebné tinktury

Začátkem letošního roku však policie Dvořákovi vrátila devět kusů konopné tinktury zabavené při domovní prohlídce v roce 2018. Protože je Dvořák ve vězení, policista Marek Strouhal léčebné tinktury zavezl Dvořákovu otci, a to dokonce až domů.

O vrácení tinktur rozhodla stejná prostějovská soudkyně Pluskalová, která v rozsudku tvrdila, že žádné léčivé přípravky u Dvořáka nikdy nebyly nalezeny.

"Mgr. Dušanu Dvořákovi se vrací 9 kusů konopné tinktury zajištěných jako stopa č. 1 při domovní prohlídce dne 16. 8. 2018, neboť těchto věcí již k dalšímu řízení není třeba a nepřichází v úvahu jejich propadnutí ani zabrání," uvedla v usnesení Pluskalová.

V rozporu s přechozím rozsudkem Pluskalová uvedla, že tinktury se našly při domovní prohlídce, ale neměly nadlimitní obsah THC, takže nebyly uvedeny v obžalobě.

Soudkyně: není to směrodatné

Soudkyně Pluskalová omyl připustila, tvrdí však, že na rozsudek by to nemělo vliv.

"Toto není věc, která by byla řešená ve skutkové větě rozsudku, takže pokud je to v odůvodnění rozsudku, k tomu se nebudu vyjadřovat. Po těch letech to nemám v hlavě, je to možné, ale předmětem celého řízení bylo úplně něco jiného. Dovodili jsme trestní odpovědnost a toto není směrodatné pro celkové rozhodnutí," tvrdí dnes Pluskalová.

Stanovisko krajské soudkyně Dufkové není k dispozici. Mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová na žádost o vysvětlení nesrovnalostí vůbec nereagovala. 

Podle Dvořáka soudy rozhodovaly v rozporu s důkazy

Dvořák ve vězení nedávno prožil své šedesáté narozeniny. Je přesvědčen, že v jeho případě české soudy rozhodují v rozporu s důkazy.

"Předsedkyně senátu Adéla Pluskalová tvrdila, že u mne police nikdy nenašla konopná léčiva. A kraj to v rozporu s důkazy posvětil. Důkaz: Pluskalová vrací tinktury," napsal před časem znechucený Dušan Dvořák redaktorovi Olomoucké Drbny v dopise z vězení.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky konopí, soud, manipulace, důkazy, pěstování, léčba, marihuana, trest, Dušan Dvořák, Prostějov, domovní prohlídka, věznice, Senát Parlamentu ČR, Krajský soud v Brně, Břeclav, okres Prostějov, Okresní soud v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudy v případu konopného léčitele Dušana Dvořáka ignorovaly důkazy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.