Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před sto lety se narodila zakladatelka moderní gymnastiky a členka Sokola Blažena Petrová

Významnou osobností regionální tělovýchovy a Sokola byla Blažena Petrová, která se narodila před sto lety, 9. května 1922 v Prostějově. Ve městě v roce 1941 absolvovala Dívčí reálné gymnázium. Potom studovala na učitelském ústavu ve Valašském Meziříčí a působila na řadě škol včetně olomoucké univerzity.

Blažena Petrová učila na měšťanských školách v Plumlově, Brodku u Prostějova, Kostelci na Hané, Čelechovicích, Vrbátkách a v Prostějově na základních školách v Palackého, Rejskově a Komenského ulici. Učila češtinu, němčinu, zeměpis a tělesnou výchovu. Tyto aprobace si doplnila studiem na Univerzitě Palackého. V roce 1956 absolvovala Vysokou školu pedagogickou v Olomouci. Stala se lektorkou Ústavu tělesné výchovy, zpočátku působila na Přírodovědecké fakultě. Po integraci tělovýchovných kateder byla řadu let vedoucí oddělení tělesné výchovy na Filozofické fakultě UP.

Už od dětství cvičila v prostějovské jednotě Sokol I. V letech 1945–1948 byla vedoucí dorostenek a župní vedoucí dorostenek Sokolské župy prostějovské. Po zrušení Sokola a vzniku jednotné tělovýchovy se začátkem padesátých let stala zakládající členkou hnutí umělecké – později moderní gymnastiky. Byla předsedkyní krajského svazu a dlouholetou členkou ústředního výboru svazu.

V letech 1953–1988 byla předsedkyní sportovně-technické komise a komise rozhodčích. Organizovala soutěže Mezinárodní gymnastické federace a zúčastnila se řady mezinárodních utkání a světových soutěží v moderní gymnastice. Byla také trenérkou I. třídy a první mezinárodní rozhodčí s kreditem FIG.

Po roce 1989 se zapojila do obnovy Sokola

Publikovala v odborných časopisech. Je autorkou skript pro výuku moderní gymnastiky, pravidel moderní gymnastiky a monografie Základy umělecké gymnastiky (Praha 1962, spoluautorky Danica Fürlová-Votavová a Helena Livorová). Druhé přepracované vydání pod názvem Základy moderní gymnastiky (Praha 1972) bylo přeloženo do němčiny a japonštiny.

Byla autorkou scénářů tělovýchovných akademií v rámci velkých mistrovství a univerziád. Složila například pódiové skladby pro Gymnaestrády v Záhřebu (1956) a ve Vídni (1966). Je autorkou čtyř spartakiádních skladeb – pro dorostenky (1960, 1965) a pro vysoké školy (1975, 1980). Po roce 1989 se svými zkušenostmi a elánem zapojila do obnovení činnosti Sokola. Její skladba (společně s M. Fahrovou) pro starší žákyně na XII. všesokolském sletu v roce 1994 byla reminiscencí na sokolský slet v roce 1948. K osmdesátinám jí byla za dlouholetou práci udělena stříbrná medaile České obce sokolské. Byla rovněž čestnou členkou náčelnictva žen České obce sokolské.

Je členkou Síně slávy moderní gymnastiky

Odborná asistentka Blažena Petrová byla významnou a obětavou tělovýchovnou činitelkou. Její práce byla oceněna udělením řady titulů a vyznamenání, například Zasloužilá cvičitelka, Zasloužilá rozhodčí moderní gymnastiky, Zasloužilá pracovnice ministerstva školství, Tyršova medaile I. stupně Za zásluhy o rozvoj tělovýchovy, dvakrát Zlatá medaile Univerzity Palackého, členka Síně slávy moderní gymnastiky (2008).

Blažena Petrová zemřela v roce 2012 v Olomouci a její ostatky jsou uloženy na Ústředním hřbitově v Olomouci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hana Bartková

Štítky Sokol, tělovýchova, Blažena Petrová, výročí, narození, Prostějov, Olomouc, moderní gymnastika, Česká obec sokolská, Valašské Meziříčí, Univerzita Palackého v Olomouci, Mezinárodní gymnastická federace, Ústav tělesné výchovy, Filozofická fakulta Univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto lety se narodila zakladatelka moderní gymnastiky a členka Sokola Blažena Petrová  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.