Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

VIDEO: Tromba vyděsila obyvatele Jihlavy. Původně se báli, že nad městem řádí tornádo

Čtvrteční dalo by se říct aprílové počasí, kdy bylo chvíli slunečno a chvíli naopak pršelo, přineslo nad Jihlavou nezvyklý atmosférický jev. Šlo o takzvanou trombu, která je definovaná jako atmosférický vír.

Video zachycující tento jev zachytila Marcela Kvašná„Pěkne se to točilo, pak se to zhruba do sedmi minut rozpustilo," sdělila své dojmy u videa ve facebookové skupině Amatérská meteorologie pro veřejnost. 

Pod jejím příspěvkem se objevila diskuze, kde ji lidé ujistili, že nešlo o tornádo, jak se zřejmě nejen ona původně obávala. 

Stejný jev, který se na obloze odehrál chvíli po 13. hodině, zaznamenal také Tomáš Příhoda, který na Facebook vložil svoje video z benzinky na přivaděči. 

Podle Meteopressu pozorovat trombu bývá zážitek i pro zkušené lovce bouřek. Pokud ale v oblaku pozorujete zašpičatělé tvary, ne vždy se musí jednat právě o trombu. Tromba je souhrný název pro přibližně vertikální vír v atmosféře, který může mít v průměru desítky centimetrů až stovky metrů. Tvoří se buď během slabého větru nad přehřátým zemským povrchem a nebo pod konvektivním oblakem.

Mezi tromby vzniklé pod konvektivním oblakem se řadí i tornáda a vodní smrště. O tornádo se ale jedná pouze v případě, že se tromba dotkne zemského povrchu a napáchá na něm škody. 

Tornáda ale i tromby lze v České republice pozorovat relativně výjimečně. Nikdo z nás ale asi nezapomene na 24. červen 2021, kdy se jižní Moravou tornádo opravdu prohnalo. Podle předběžného hodnocení Českého hydrometeorologického ústavu se jednalo o silné tornádo doprovázené savými víry, které dosáhlo síly F4 na Fujitově stupnici (druhá nejsilnější úroveň síly tornáda). Nejpostiženějšími obcemi byly ty na Hodonínsku a Břeclavsku. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Marcela Kvašná, Tomáš Příhoda

Štítky tromba, tornádo, počasí, jev, meteorologie, video, Jihlava, Facebook, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tromba vyděsila obyvatele Jihlavy. Původně se báli, že nad městem řádí tornádo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.