Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Unikátní chaloupce na muří nožce připravili velkolepé rozloučení, filmaři využili, že se má bourat a zapálili ji

Chaloupka na mostním pilíři uprostřed Radbuzy na jižním Plzeňsku je definitivně pryč. Naplnily se tak obavy mnoha lidí, kteří obdivovali líbivé fotografie této "stavby", jež zahlcovaly sociální sítě s tipy na výlety. Pravdou však je, že téměř třicet let stará chatrč už nebyla v dobrém stavu a Chotěšovští s napětím očekávali, kdy konečně zmizí. Chystanou demolici se rozhodli využít filmaři, a tak její poslední okamžiky spatří diváci na filmovém plátně.

Epický konec chaloupky zachytili filmaři ve snímku podle románu Jáchyma Topola Citlivý člověk. Film vypráví složitý vztah otce a syna formou road movie. V hlavních rolích se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský či Jiří Lábus. Snímek je debutem režiséra Tomáše Kleina.  Do kin se film dostane ve druhé polovině příštího roku.

Na chaloupku v plamenech se přišla podívat řada místních. O tom, kdy zmizí ze světa se přitom bouřlivě diskutovalo i na sociálních sítích. Vedení Chotěšova ale dělalo tajnosti, aby se ještě na poslední chvíli nenahrnuly k chaloupce davy lidí.

„S chaloupkou jsme si zažili opravdové peklo. Během covidu byl zájem opravdu enormní. Když jsem se šel na místo jednou podívat, tak tam bylo asi sto lidí. Neměli kde parkovat, autodopravce je pak odněkud musel vytahávat. Bylo to šílenství,“ připomíná místostarosta Chotěšova Pavel Malina. Právě v době pandemie přijížděli k pozoruhodné stavbě v Mantově (část obce Chotěšov) lidé i z druhého konce republiky. Řada místních tak doufala, že chatrč zmizí a bude zase klid. Naopak informace o chystané demolici zvedla ze židle řadu přespolních. „Zmizí jedna krásná věc, kterou jinde nemají. Vždyť je to tak pohádkové místo," posteskla si například paní Miroslava.

Chaloupku postavila omladina zhruba před třemi dekádami. V té době se tam konaly oblíbené letní tábory. V rámci jednoho z nich parta kluků postavila i tento malý dřevěný domeček. Podle jednoho z autorů měli hotovo za necelé dva týdny. K samotnému pilíři dopravovali klády a další materiál po vodě, pomáhala jim i improvizovaná lanovka. Odvážlivci z oddílu Poutníci stihli před nedávnem chaloupku nafotit a natočit i zblízka.

Útroby chaloupky, foto: oddilpoutnici.cz

Všechno ale jednou končí, a tak i fotogenická chaloupka musela jednou zmizet. Radnice už má s místem své plány, těmi je vybudování přemostění a nová naučná stezka.

Pilíře jsou pozůstatkem po železniční vlečce, která vedla mezi Stodem a Chotěšovem. Postupem doby zmizela z vlečky konstrukce a zlikvidovat žulové pilíře už asi bylo zbytečné. 

„V případě lávky nám už doběhlo stavební povolení a teď jsme v jednání s Plzeňským krajem ohledně možnosti poskytnutí dotace. Doufáme, že se nám ji co nejdříve podaří vybudovat a navrátit tak mostním pilířům jejich původní smysl. Založit mostní pilíř uprostřed vodního toku není snadný úkol a bude úžasné takto navázat na dílo původních stavitelů. Pro všechny, kdo by chtěli poznat Chotěšov i jinak, doporučuji navštívit již tuto sobotu náš Chotěšovský festival vína," dodal Malina

Nad ikonickou chaloupkou se definitivně stahují mračna, nahradí ji nová lávka

Chatrč na žulovém pilíři uprostřed řeky na jižním Plzeňsku stojí už více než dvacet let. Veřejnost ale jako kdyby si jí všimla až teprve nedávno. Za vším stojí koronavirus, sociální sítě a obrovský zájem o cestování po Česku. Během pandemie...

Dřevěná chatrč uprostřed řeky rozhodně nebyla jediným zajímavým místem v Chotěšově. Za procházku určitě stojí nová stezka kolem Křížového vrchu, která je vhodná pro rodiny s dětmi. Skutečným klenotem je ale místní klášter. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Vápeník

Štítky Chaloupka na pilíři, Mantov, Chotěšov, chalupa, filmař, Plzeňský kraj, Radbuza, Jáchym Topol, David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, Citlivý člověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní chaloupce na muří nožce připravili velkolepé rozloučení, filmaři využili, že se má bourat a zapálili ji  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.