Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nad ikonickou chaloupkou se definitivně stahují mračna, nahradí ji nová lávka

Chatrč na žulovém pilíři uprostřed řeky na jižním Plzeňsku stojí už více než dvacet let. Veřejnost ale jako kdyby si jí všimla až teprve nedávno. Za vším stojí koronavirus, sociální sítě a obrovský zájem o cestování po Česku. Během pandemie jezdily za chaloupkou stovky lidí. V poklidné lokalitě se najednou tvořily kolony, nebylo kde parkovat a turisté kvůli fotce neváhali ani rozjezdit louku. O to větší vlnu nevole vzbudila informace, že chaloupka půjde pryč. A to už velmi brzy.

Chaloupku postavila omladina zhruba před zhruba 20 lety. V té době se tam konaly oblíbené letní tábory, a tak v rámci jednoho z nich parta kluků postavila i tento malý dřevěný domeček. Podle jednoho z autorů měli hotovo za necelé dva týdny. K samotnému pilíři dopravovali klády a další materiál po vodě, pomáhala jim i improvizovaná lanovka.

Letní sídlo, kterým by určitě nepohrdla ani baba Jaga. Chaloupka na pilíři uprostřed Radbuzy nedaleko Chotěšova stojí už více než dvě dekády a je to na ní i vidět. Pro turisty je to však lákadlo, které nemá v naší zemi obdoby a sjíždí se za ní ze všech koutů republiky. Obrovský boom přišel s pandemií a v internetových skupinách s tipy na výlety bylo doslova „přechaloupkováno“. Teď ale líbivé fotografie pomalu střídají debaty o tom, co se okolo chatrče odehrává.

„Asi půjde opravdu k zemi. Dnes se tam něco dělo. U pilíře je postavené lešení, uvnitř probíhají nějaké přípravy, kolem jsou dodávky a auta,“ upozornila Michalea P. ve skupině Výlety po Plzeňském kraji. Jiní diskutující věští chatči velmi dramatický osud. „Prý se tam bude natáčet film a pak ta chaloupka na pilíři shoří,“ uvažuje jiný z diskutujících. Opravdu se chaloupka dočká takto epického konce? Vedení města dělá okolo celé záležitosti tajnosti.

„Teď vám k tomu žádné informace nepovím. Zeptejte se v polovině května. S chaloupkou jsme si zažili opravdové peklo a chceme dát lidem čas na práci. Během covidu byl zájem opravdu enormní. Když jsem se šel na místo jednou podívat, tak tam bylo asi sto lidí. Neměli kde parkovat, autodopravce je pak odněkud musel vytahávat. Bylo to šílenství,“ připomíná místostarosta Chotěšova Pavel Malina.

Podle jeho slov se samotní místní ptají, kdy chata konečně zmizí. V drtivé většině totiž za její zachování orodují právě přespolní. „Problém je už samotná existence chaloupky. I její autoři uznávají, že je za hranicí životnosti a kvitují plány na stavbu lávky, která nabízí daleko vetší možnosti. Já vždycky říkám, že kdyby to stálo u souseda na zahradě, tak si ti současní obdivovatelé budou ťukat na čelo, co to tam má za hrůzu. Jediné, co je tam zajímavé je to místo. Samotná stavba je dřevěná chatrč v rozkladu,“ nezastíral Malina už během covidové doby.

Dřevěná chatrč uprostřed řeky rozhodně není jediným zajímavým místem v Chotěšově. Za procházku určitě stojí nová stezka kolem Křížového vrchu, která je vhodná pro rodiny s dětmi. Skutečným klenotem je ale místní klášter. 

Všechno ale jednou končí, a tak i fotogenická chaloupka zmizí ze světa. Radnice už má s místem své plány, těmi je vybudování přemostění a nová naučná stezka. „V případě lávky nám už doběhlo stavební povolení a teď jsme v jednání s Plzeňským krajem ohledně možnosti poskytnutí dotace. Na stavbu lávky máme vyčleněné peníze z našeho rozpočtu, ale během mezidobí se objem financí bohužel zvýšil,“ dodává Malina.

Pilíře jsou pozůstatkem po železniční vlečce, která vedla mezi Stodem a Chotěšovem. Postupem doby zmizela z vlečky konstrukce a zlikvidovat žulové pilíře už asi bylo zbytečné. Historii těžby černého uhlí na Plzeňsku by měla připomenout i plánovaná stezka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tomka

Štítky Chotěšov, Mantov, ikonická chaloupka, řeka, vlečka, most, pilíř, turisté, chalupa, lávka, Plzeňský kraj, Česko, Radbuza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad ikonickou chaloupkou se definitivně stahují mračna, nahradí ji nová lávka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.