Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co bude s fotbalem na Žižkově? Přeju Viktorce návrat až do první ligy, říká Petr Švancara

Fotbalový klub FK Viktoria Žižkov včera remízou s Opavou potvrdil pád z druhé ligy do ČFL. Žižkov z druhé ligy sestupuje po šesti letech. V článku si přečtete vzpomínky Petra Švancary na zápasy na Žižkově, informace o podpoře Viktorky od starosty Prahy 3 a plány klubu, které nastínil mluvčí žižkovského klubu Pavel Werner.

„Jsme dvaadvacet zápasů bez výhry a doplatili jsme na stále se opakující chyby v obraně“

Viktoriáni v lize naposledy naplno bodovali 15. srpna 2021, kdy porazili rezervu Sparty 3:0, týden předtím porazil Žižkov Příbram 2:0. To byly jediné dvě výhry Žižkova v letošní sezóně, ostatní body posbírali hráči za osm remíz. Čtrnáct bodů a beznadějně poslední místo v tabulce za předposledním Ústím nad Labem s 25 body znamená jistotu sestupu.

„Jsme dvaadvacet zápasů bez výhry a doplatili jsme na stále se opakující chyby v obraně. To bude právě jeden z hlavních důvodů sestupu,“ řekl pro Pražskou Drbnu mluvčí Viktorky Pavel Werner.

Podle Wernera bude v následující sezoně zásadní otázka kouče, ale o případných změnách v týmu zatím mluvit nechtěl. „To je předčasné. Máme před sebou ještě čtyři kola a jde o to, aby si akcionáři sedli a rozhodli se, jakou cestou půjdeme. Máme plány s mládeží a s tréninkovými centry, takže kdybychom se jich drželi, je potřeba k tomu i nějak konzistentně pracovat s áčkem.“

„Vždycky mě to tam bavilo, hraje se v 10:15, odpoledne je volno“

Viktorka bude v příštím roce slavit 120 let existence. „Chtělo by to oslavit nějak důstojně, ideálně bojem o návrat do druhé ligy,“ pověděl mluvčí klubu.

Bývalý Viktorián Petr Švancara, který za Žižkov v letech 2007 až 2009 nastřílel 18 gólů, by Viktorce přál i postup do nejvyšší soutěže. „Byl bych rád, kdyby se Viktorka vrátila úplně do první ligy. Vždycky mě to tam bavilo, hraje se v 10:15, odpoledne je volno. Na stadionu specificky svítí slunce do obličeje. Já na Viktorku vzpomínám velmi rád i z toho důvodu, že tam jsou skvělí fanoušci, přestože to mají v konkurenci pražských klubů těžké,“ řekl pro Pražskou Drbnu Petr Švancara.

„Viktorku dohnala ekonomická situace a trochu i starosti se stadionem“

Situaci Viktorie Žižkov Petr Švancara sleduje. „Sleduju kluby, za které jsem hrál. Je mi jí teď líto. Je to specifický klub od hracího času až po to, kolik tam pracuje lidí. Myslím si, že Viktorku dohnala ekonomická situace a trochu i starosti se stadionem,“ naráží Švancara na období, kdy o odkoupení stadionu od Prahy 3 usiloval soukromý developer.

Výhoda Viktorky tkví podle Švancary i v tom, že mladí fotbalisté, kteří se neprosadí v prvoligových týmech v Praze, mohou najít šanci právě na Žižkově. „Myslím si, že v příští sezóně se situace na Žižkově stabilizuje natolik, že Viktorka buď hned postoupí zpátky, nebo se tak stane do dvou let. Věřím tomu i kvůli tomu, jací lidé tam fotbal dělají,“ dodal.

Domácí prostředí a podpora od městské části zůstává

Domácí prostředí bude mít Viktoria Žižkov stále na stadionu v Seifertově ulici. „Áčko má na třicet let smlouvu, takže pokud Viktorka bude chtít hrát, tak platí nájemní smlouva, takže domácí hřiště máme na Seifertce i v ČFL,“ uvedl mluvčí.

O tom, že městská část Praha 3 o fotbal na stadionu Viktorie Žižkov stojí, svědčí i vyjádření starosty. „Naše podpora Viktorce určitě platí i teď. Opravujeme pro ni stadion a věříme, že se zase vyšvihne zpátky,“ řekl naší redakci Jiří Ptáček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FK Viktoria Žižkov

Štítky sport, fotbal, sestup, FK Viktoria Žižkov, Petr Švancara, Praha, FC Viktoria Plzeň, AC Sparta Praha, Česká fotbalová liga, SFC Opava, 1. FK Příbram, FK Ústí nad Labem, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude s fotbalem na Žižkově? Přeju Viktorce návrat až do první ligy, říká Petr Švancara  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.