Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Televizní zpráva o stěhování ukrajinských Romů do Litovle zaskočila obyvatele i vedení města

Nebývalé pozdvižení vzbudila v Litovli televizní reportáž, ve které bylo jako jedno z míst pro umístění početných skupin Romů prchajících z Ukrajiny označeno právě desetitisícové město na Hané. Starosta Viktor Kohout tuto variantu odmítá.

Televize CNN Prima News informovala v sobotních večerních zprávách o získání předběžného seznamu 23 míst, kde by mohly být ubytovány početné rodiny Romů zejména ze Zakarpatské oblasti. Na mapě v Olomouckém kraji vyznačila televizní stanice Olomouc a Litovel. Pro vedení Litovle tím začaly krušné chvíle. „Udělalo nám to docela peklo. Strach občanů byl docela velký, bylo to nepříjemné. Lidem jsem to musel vysvětlovat celou neděli i pondělí,“ prohlásil litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

Diskutující nejen na sociálních sítích jako možné místo pro stěhování uprchlíků zmíněných v reportáži viděli právě rekonstruovanou budovu přímo v centru města. „Opravujeme osmnáct pokojů v Záložně, která je nyní částečně nevyužitým kulturním místem. Rozhodně není určené pro tuto skupinu lidí. Chápu, že to vypadá sobecky, ale myslím, že by tak jednal každý starosta. Informace z televize mě zarazila, že by něco takového bylo možné bez našeho vědomí,“ diví se čelní představitel litovelské radnice.

Společně s kolegy z vedení města pak zjišťoval reálnost stěhování ukrajinské romské menšiny do Litovle. „Ze strany médií to byla podpásovka. Vůbec nevím, jak k tomu mohli dojít. Ptali jsme se na kraji i na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nikdo takovou informaci neměl,“ podotkl Viktor Kohout.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zaslal jeho resort v této souvislosti šéfovi Asociace krajů Martinu Kubovi seznam osmi nemovitostí v různých krajích, které jsou ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Lokálně prověřujeme, zda mají kraje pocit, že by fungovaly," řekl Rakušan.

Ten už dříve upozornil na to, že část romských běženců tvoří lidé s maďarskými pasy, kteří podle společných unijních pravidel nemají nárok na pomoc v Česku, ale měli by o ni žádat v Maďarsku. Totéž se týká i lidí, kteří mají ukrajinský, ale ještě nějaký další pas, zmínil Rakušan. Jde například o případy uprchlíků s polským občanstvím.

Nevyužité objekty ve vlastnictví státu jsou i v katastru Litovle. Ve velmi dobrém stavu je podle starosty rozlehlá bývalá budova finančního úřadu, která by ale musela být stavebně upravena z administrativních dispozic na ubytovací kapacitu „Místostarosta Lubomír Broza jednal s panem Tošenovským, který je ředitelem územního pracoviště v Ostravě. Také on řekl, že nedoporučuje, aby budovy v Litovli byly k tomuto účelu využity. Nikde je ani neuváděli,“ říká k další možnosti původu seznamu vytipovaných míst Viktor Kohout.

V majetku státu je i rozlehlý objekt bývalých Hanáckých kasáren v centru Olomouce, který již několik týdnů slouží jako centrum pro uprchlíky. „Olomoucký kraj určitě z Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině neposílá uprchlíky nikam bez předchozí dohody o dostupných kapacitách,“ uvedla mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, uprchlíci, Romové, azyl, Litovel, Olomouc, Olomoucký kraj, radnice, stěhování, Haná, Vít Rakušan, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Televizní zpráva o stěhování ukrajinských Romů do Litovle zaskočila obyvatele i vedení města  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.