Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Hradci Králové se otevřel historicky první konzulát Mongolska v České republice. Má posílit vztahy

V Hradci Králové se otevřel honorární konzulát Mongolska, jediný v České republice. Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci Královéhradeckého kraje i města a také náměstek ministra zahraničí Mongolska Munkhjin Batsumber a velvyslanec Mongolska v České republice Gansukh Damdin. Účelem instituce je rozvíjet vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi.

V pátek 8. března se v Hradci Králové otevřel jediný mongolský konzulát v České republice. Akce se účastnili primátor města Alexandra Hrabálek a náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek. Prvním honorárním konzulem Mongolska je Pavel Rejchrt. Konzulát sídlí v budově na Eliščině nábřeží a je zřízen pro území krajů Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského.

Jeho hlavním cílem je rozvíjet vzájemné vztahy obou zemí a pomáhat lidem z Mongolska, kteří žijí v České republice, potažmo pracují na území kraje.   

Konzulát také napomůže k rozvoji spolupráce v oblasti sportu, turistiky a vzdělávacích institucí například formou studia mongolských žáků na našich odborných školách nebo třeba možností vědců zapojit se do výzkumné činnosti na českých univerzitách,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Arnošt Štěpánek (Piráti).

Vzájemné diplomatické vztahy Mongolska a České republiky mají letitou tradici. Fungují více jak sedmdesát let. Prvním konzulem Mongolska v České republice se v květnu stal hradecký rodák Pavel Rejchrt.

Pevně věřím, že otevřením mongolského konzulátu získáme daleko více informací o této zemi, její historii, kultuře a tradicích. Jsem osobně potěšen, že právě náš kraj se stal jeho sídlem,“ řekl ředitel Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Miroslav Vrba. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hradec Králové | Zdroj Město Hradec Králové

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Eliščino nábřeží, Mongolsko, konzulát, spolupráce, kultura, konzul, velvyslanec, Česko, Pavel Rejchrt, Alexandr Hrabálek, Pardubický kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se otevřel historicky první konzulát Mongolska v České republice. Má posílit vztahy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.