Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mladí vědci vypustí do stratosféry robotickou sondu, balon odstartuje z letiště u Plzně

Mezinárodní projekt spojuje žáky základních, středních i vysokých škol. Mladé vědecké naděje spolupracují s odborníky na kosmické počasí, fyziku atmosféry, astrobiologii a dálkový průzkum Země. Do projektu se mohou zapojit studenti z celé republiky, čas pro registraci mají od 20. dubna. Poté jejich experimenty odnese do stratosféry speciální sonda StratoBox 3.0, která odstartuje v poslední dubnový den z letiště Letkov u Plzně.

Robotická sonda StratoBox 3.0 odstartuje v sobotu 30. 4. dopoledne z letiště Letkov u Plzně. Do projektu se mohou zapojit žáci a studenti z celé ČR. Termín pro registraci a podání záměrů je 20. dubna.

Žáky základních škol nečeká vůbec snadný úkol. Své pokusy musí vtěsnat do boxů o velikosti pingpongového míčku a váze maximálně 60 gramů. Středoškoláci a studenti vysokých škol budou mít k dispozici boxy větších rozměrů a váze až 180 gramů. Podmínkou je pak také to, že projekty nesmí obsahovat žádné energetické předměty a po celou dobu musí zůstat pěvně spojené s gondolou.

„Nabízejí se tedy například expoziční experimenty vzorků semen rostlin, materiálů nebo lepidel či testy kompaktní elektroniky,” prozrazuje Jaroslav Urbář z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, který projekt NEARSPACE v tuzemsku koordinuje. „Sonda jejich experimenty vynese na několik hodin až k hranicím vesmíru. Po přistání pak budou moci získaná data společně s námi vyhodnotit,” uvedl vědec. Vybraní autoři nejzajímavějších projektů dostanou také příležitost účastnit se stáží i odborných kempů, kde budou moci své nápady nadále rozvíjet.

Na projektu se podílejí vědci a inženýři z několika pracovišť Akademie věd ČR, vysokých škol a inovačního průmyslu. Vývoj robotické sondy StratoBox 3.0 zajišťuje v rámci svých vzdělávacích aktivit Talent centrum průmyslu 4.0 – Technecium. NEARSPACE je také součástí popularizačního projektu Science to Go, který veřejnosti nabízí přednášky a start balonové sondy nabídne ve videostreamu.

Cílem zmíněného projektu NEARSPACE je upozornění na atraktivní vědecká témata, nové technologie a příležitosti, které nabízí kosmický průmysl v Česku. Autoři projektu chtějí u mladých lidí vzbudit zájem o moderní vědu a výzkum a dát jim tak impulz pro práci v technologických startupech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Urbář | Zdroj Ústav fyzik atmosféry AV ČR

Štítky výzkum, věda, balonová sonda, stratosféra, mezinárodní projekt, NEARSPACE, StratoBox, projekt, kosmická sonda, letiště, Plzeň, Letkov, Země, Česko, Akademie věd České republiky, Ústav fyziky atmosféry Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí vědci vypustí do stratosféry robotickou sondu, balon odstartuje z letiště u Plzně  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.