Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Chtějí za sociálními dávkami. Cizinci se v Brně vydávají za válečné uprchlíky

Do asistenčního centra, jež zřídil Jihomoravský kraj v Brně, míří týdně tisíce Ukrajinců. Mezi příchozími žadateli o pomoc se však najdou i tací, kteří na ni nemají nárok. Policisté dosud odhalili více než stovku falešných válečných uprchlíků.

Pomoc s administrativou, vyřízením víza i hledáním ubytování. Proces příchodu do Česka urychluje Ukrajincům asistenční centrum, které se nachází v pavilonu B brněnského výstaviště. Celkem do areálu od začátku března zamířilo přes dvaadvacet tisíc uprchlíků. O chod místa se starají dobrovolníci, hasiči i policisté, kteří asistují u registrace příchozích. Právě při ověřování údajů ale mnohdy přicházejí na to, že ne všichni žadatelé mají na pomoc právo.

Na vízum totiž čekají fronty také lidé, kteří jsou občany jiné země Evropské unie nebo osoby, které mají jinde povolený pobyt. Na hříšníky si posvítili cizinečtí policisté. „Zatím jsme odhalili 132 lidí, kteří nesplňují podmínky na udělení dočasné ochrany. U dalších je prověřování ještě v procesu,“ řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Jak uvedl pro iDNES.cz jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), problém je například s lidmi z Maďarska, kteří se vydávají za Ukrajince. „Je to opravdu nejspíš turismus za sociálními dávkami, proto je teď všechny musíme pečlivě ověřovat. Nemůžeme dávat Maďarům sociální dávky, takhle to nefunguje,“ řekl v rozhovoru.

Na počátku uprchlické krize přicházela do Brna více než tisícovka Ukrajinců denně, v posledních dnech se počty snižují. „Jen za dnešek bylo registrováno 308 osob, ubytování jsme poskytli dvaasedmdesáti lidem,“ informovala včera večer mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, ukrajina, cizinci, pomoc, válka, uprchlík, Brno, Jihomoravský kraj, Evropská unie, Česko, Pavel Šváb, Brněnské výstaviště, Jan Grolich, KDU-ČSL, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtějí za sociálními dávkami. Cizinci se v Brně vydávají za válečné uprchlíky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.