Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vítejte ve Fajčimi. Recesisté přelepili dopravní značky v Kuřimi

Pod rukama recesistů, kteří na sociálních sítích vystupují pod názvem O5 S5 F5, se v noci proměnily značky v obci na Brněnsku. Z Kuřimi se tak v první aprílový den stala Fajčim. Přejmenováním města chceme upozornit na násilné změny ve společnosti, říkají organizátoři akce.

Výsledek uměleckého happeningu překvapil dnes v noci obyvatele Kuřimi. Značky, které vozy míjí při příjezdu do města, totiž přelepili recesisté. Z Kuřimi se stala Fajčim, což má být vtipný "pseudopřeklad" názvu města do slovenštiny. „A to právě v době, kdy se v Praze přejmenovávají ulice znějící rusky či jiné ulice na podporu ukrajinských hrdinů. Přejmenováním města chceme upozornit nejen na rozpínavost Ruska, ale i násilné změny ve společnosti," popsala na Facebooku skupina O5 S5 F5.

"Vylepšené" dopravní značky mají řidičům připomenout současné události ve světě. „Každý motorista, který projede kolem dočasně nové značky, může cestu autem využít k zamyšlení se, proč se tak stalo, co se ve světě děje a jak je násilně využívána moc jedněch proti druhým,“ uvedli recesisté.

Podle starosty města Draga Sukalovského (Kuřimská občanská liga) vydržely přelepky na značkách maximálně několik desítek minut, ještě při činu přistihla dva muže policejní hlídka. „Jeden z dotyčných byl z Prahy, druhý z Kuřimi. Policisté vzali věc jako aprílový žert a vyřešili ji dohodou. Potom značky navrátili do původní podoby,“ řekl Drbně starosta.

Proč chtěli recesisté upozornit na věc související s válkou na Ukrajině přejmenováním Kuřimi, Sukalovský nechápe. „Souvislost těchto dvou věcí mi uniká. Aprílová recese mi nevadí, jen si myslím, že měli aktivisté jet spíše do Kouřimi. Vtip by to byl lepší,“ řekl starosta s tím, že celou událost bere s nadhledem.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv O5 S5 F5

Štítky Kuřim, fajčim, apríl, recese, Brněnsko, Praha, Rusko, ruská invaze na Ukrajinu, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítejte ve Fajčimi. Recesisté přelepili dopravní značky v Kuřimi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.