Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brnu chtějí vládnout lidovci se starosty. Volby vyhrajeme, věří si koalice

S jasným cílem zvítězit a získat post primátora největšího moravského města půjdou do nadcházejících komunálních voleb lidovci a hnutí STAN. Obě parlamentní strany stvrdily spolupráci podepsáním koaliční smlouvy. Lídrem kandidátky je současný náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

O možném spojení KDU-ČSL a STAN v brněnských komunálkách se mluvilo delší dobu. K finální dohodě došlo dnes v sídle starostů v Jezuitské ulici, kde se zástupci obou stran zavázali podpisem ke spolupráci. Formálnímu aktu přihlížel početný komparz příznivců a především politiků z táborů obou politických partají, kteří svírali v rukou transparenty jako „Brno je boží“, „Hladík primátorem“ nebo „Příroda“. 

Máme stejnou vizi budoucnosti Brna jako odvážného města evropského formátu,“ řekl Petr Hladík, který by po volbách rád usedl v primátorském křesle. 

Lidovci kandidují v Brně historicky poprvé v koaličním uskupení. Doposud se tradiční politická strana ucházela o hlasy voličů samostatně a pravidelně se stávala součástí radniční koalice. Zatímco hejtmanské křeslo se křesťanským demokratům daří obsazovat, post šéfa brněnské radnice ale lidovcům stále uniká. Změnit to má právě sňatek se starosty, kteří také doposud kandidovali v moravské metropoli pouze za sebe a zatím nikdy nepronikli do městského zastupitelstva. V koalici se ale cítí být silnější a pomýšlí na vítězství.  „V Brně chceme vyhrát,“ má jasno předseda starostů Vít Rakušan.

Konkurence nespí

Očekává se, že hlavním konkurentem o primátorský řetěz formace vedené Hladíkem budou občanští demokraté, kteří patrně nominují do čela kandidátky současnou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS). O úspěch se bude rvát i hnutí ANO, které v roce 2014 v Brně zvítězilo. Uskupení nominovalo na lídra místostarostu Řečkovic Reného Černého. Kandidátku ale musí ještě schválit další členové.

Ostatní strany už představily své lídry. Piráti vsadila na Marka Lahodu, Zelení pro změnu na Janu Drápalovou. Svého muže zvolili i komunisté, a to Martina Říhu. Hnutí Brno+ se snaží dovést k úspěchu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Sociální demokraté zase věří současnému náměstkovi primátorky Jiřímu Olivovi. Politického nováčka Fakt Brno povede ve volbách David Pokorný. SPD zatím o pozici lídra jedná, jak Drbně dříve potvrdil současný městský zastupitel Ivan Fencl (SPD). Strana navíc ještě vede debaty o možném koaličním partnerovi. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Volby, Komunální, STAN, KDU-ČSL, Hladík, Primátor, koalice, Petr Hladík, Starostové a nezávislí, ODS, Svoboda a přímá demokracie, Vít Rakušan, Jana Drápalová, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu chtějí vládnout lidovci se starosty. Volby vyhrajeme, věří si koalice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.