Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté blokovali dopravu už třetí den za sebou. Tentokrát na I.P. Pavlova

Aktivisté z iniciativy 3 °C pro Ukrajinu si dnes ráno sedli do křižovatky na I.P. Pavlova ve snaze donutit vládu k omezení spotřeby ruského plynu. Po Vítězném náměstí v pondělí a Nuselském mostu v úterý už je to třetí taková blokáda.

„Zdržení pro řidiče není větší, než zažijí v ranní zácpě. Jen je to víc štve“

Aktivisté se na přechod v křižovatce ulic Žitná a V Tůních posadili s bannery krátce po osmé hodině ranní a znovu okamžitě čelili naštvaným řidičům. „Já tu mám obchod a potřebuju projet. Chápu, že fosilní paliva jsou špatná, když jsme závislí na Rusku. Ale nemůžou dělat takovéto hloupé protesty," řekl jeden z řidičů, který skupině přišel vynadat.

Policie přijela do několika minut. Těžkooděnci aktivisty odnesli mimo vozovku, i když několik z nich tvrdilo, že jsou přilepeni k zemi. „Nejsem překvapena rychlostí zásahu, jsou připraveni přijet okamžitě. Zdržení tak pro řidiče není větší, než zažijí v ranní zácpě. Jen je to víc štve, protože jim to někdo způsobil schválně," uvedla na místě pro Pražskou Drbnu mluvčí iniciativy Veronika Holcnerová.

„Lidé umírají a je naprosto nemorální financovat ruskou invazi na Ukrajinu“

Dva předchozí protesty tak rychle ale neskončily. „První trval alespoň půl hodiny. To bylo zvláštní, protože na Vítězné náměstí by se policisté v tramvajovém pruhu dostali rychle. Ale jejich velitel mi říkal, že mají málo lidí. Ten druhý pak vydržel okolo deseti minut," zmínila Holcnerová.

Náš požadavek je velmi realistický a nenáročný na naplnění. Nežádáme zákaz dovozu ruského plynu. Chceme pouze, aby vláda nařídila omezení jeho spotřeby. Takové nařízení by bylo extrémně efektivní: za minimum snahy maximální výkon. Lidé umírají a je naprosto nemorální financovat ruskou invazi na Ukrajinu proto, abychom mohli pracovat v přetopených kancelářích. Topná sezóna typicky končí nejpozději v květnu. Nevidím důvod, abychom nemohli na takto krátkou chvíli omezit vytápění,” napsala Holcnerová Facebooku.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Extinction Rebellion Česká republika

Štítky Praha, demonstrace, doprava, plyn, auta, Ivan Petrovič Pavlov, Ukrajina, Nuselský most, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko, Tůně, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté blokovali dopravu už třetí den za sebou. Tentokrát na I.P. Pavlova  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.