Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obce v okolí budovaného skladu Amazonu v Kojetíně se obávají růstu dopravy. Chtějí kompenzace

Obce v okolí Kojetína na Přerovsku, kde gigant Amazon buduje obří sklad, se obávají nárůstu dopravy. Starostové nyní sepisují své požadavky, připomínky a návrhy na kompenzace, které chtějí Amazonu předat na plánované schůzce v dubnu. Amazon tvrdí, že obcím bude naslouchat.

Starostové obcí z okolí Kojetína se poprvé sešli před pár dny v Tovačově. Zástupci Amazonu ani developera na schůzce nebyli.  

"Naše největší obava je ze zvýšení dopravy. Už dnes trpíme tranzitní kamionovou dopravou, protože není hotový Přerov. Nákladní auta místo, aby jela ve Vyškově na Olomouc, tak sjíždí až u Kojetína, kde pak jedou po silnicích druhých a třetích tříd. Už dnes jsou v dost špatném stavu. Výstavba centra sice přinese pracovní místa, ale doprava se ještě zvýší," varuje například starosta Troubek na Přerovsku Radek Brázda (STAN).

Reakci Amazonu zatím starostové nemají, v současné době dávají dohromady své podněty, připomínky a požadavky. "Čekáme zároveň na druhou schůzku, která má být v dubnu," dodal starosta. 

Amazon chce být dobrým sousedem

Amazon prohlásil, že obcím bude naslouchat. "V současné době jednáme o náhradním datu setkání během dubna, neboť si vážíme jakékoliv příležitosti pro otevřený dialog jak se zástupci dotčených obcí, tak i s veřejností. V komunitách, kde působíme, se vždy snažíme být dobrým sousedem," uvedl PR manažer Amazonu pro Českou republiku a Slovensko Noah Zyla.

Společnost buduje v Kojetíně obří distribuční centrum, pro které hledá až dva tisíce zaměstnanců. Otevření plánuje na příští rok. Robotické centru bude obsluhovat evropské trhy, hlavně Rakousko, Polsko a Německo. Zaměstnanci budou připravovat, balit a odesílat drobné položky, jako jsou knihy, elektronika nebo spotřební zboží.

Obří investice už region začala měnit

Investice už přináší celému Kojetínsku zásadní proměnu. Zastavil se zde například obchod s chudobou, ceny nemovitostí však raketově vystřelily nahoru.

Starostové okolních obcí se ovšem neobávají pouze nárůstu dopravy, zajímá je například i to, zda bude pro tolik lidí dostatečná infrastruktura, ubytování, školy, lékaři nebo jak bude probíhat plánovaný svoz zaměstnanců.

"V současné době dáváme dohromady naše požadavky. Víme, že Amazon například nějakým způsobem vyřešil v Kojetíně nějaké nájezdy," upozornil starosta Troubek Brázda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Amazon, protesty, doprava, obce, kompenzace, kamiony, Kojetín, Amazon.com, Starostové a nezávislí, okres Přerov, Radek Brázda, Troubky, Tovačov, Přerov, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce v okolí budovaného skladu Amazonu v Kojetíně se obávají růstu dopravy. Chtějí kompenzace  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.