Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Komunitní Umapa pomáhá uprchlíkům zorientovat se v nové zemi. Obsahuje už přes dva tisíce míst

Projekt Umapa, který vznikl během pár dní pod rukama komunity Česko.Digital a startupu Mapotic, nabízí lidem přijíždějícím z Ukrajiny možnost vyhledat si všechna důležitá místa v Česku, která dlouhodobě nabízí uprchlíkům pomoc.

Zatím funguje v Česku, ale měla by se rozšířit po celé Evropě

Umapa funguje ve webové i mobilní verzi a obsahuje už více než 2 000 míst. Přijíždějící se v ní dozví také důležité informace, které budou v novém domově potřebovat.

První verze pokrývá území České republiky a neustále se doplňuje o nová místa. Brzy by se ale projekt měl rozšířit i na další země, pomáhat má uprchlíkům po celé Evropě.

„Máme velkou radost se solidarity ve společnosti a z humanitární pomoci, která už běží na mnoha místech,“ uvedla Eva Pavlíková z Česko.Digital. „Zároveň vnímáme, že je už nejvyšší čas také přispět k řešení situace systematicky, proto je vznik takové mapy zásadní na dlouhodobou pomoc uprchlíkům a jejich začleňování do české společnosti,“ dodala.

Umapa nabízí pohled očima uprchlíků

Zájemci v Umapě najdou úřady, lékaře, právní i psychologickou pomoc i školská zařízení přijímající ukrajinské děti. Zatím aplikace funguje v češtině, angličtině a ukrajinštině.

Na vývoji projektu se podílejí i dobrovolníci. Prostřednictvím webové stránky mohou instituce a služby sdílet svou otevírací dobu nebo užitečné odkazy, v mobilním prostředí mohou i sami uživatelé komentovat a sdílet zkušenosti s dalšími uživateli, kteří hledají pomoc. Někteří dobrovolníci už přidávají i místa v okolních zemích, kam Ukrajinci prchají nejvíce. Tím je mapa unikátní – nabízí pohled očima samotných uprchlíků.

Projekt podpoří komunitní život uprchlíků

V blízké době by se v mapě měla objevit také místa, kde se mohou lidé utíkající před válkou sejít s krajany. Pomocí aplikace budou moci taková setkání i organizovat a stát se tak spolutvůrci svého komunitního života v nové zemi.

Autory mapy jsou komunita odborníků na technologie Česko.Digital a startup Mapotic, který se zabývá komunitními mapami. „Na komunitních mapách pro web i mobilní aplikace pracujeme několik let a jsme rádi, že naše technologie může pomoci spoustě lidí, kteří se ocitnou v nové zemi. Projekt jsme připraveni dále rozvíjet v koordinaci s partnerskými organizacemi a podle potřeb ukrajinské komunity,” popsal výhled do budoucna Ivoš Gajdorus z Mapotic. 

Umapu doplňuje ještě jedna mapa, kterou vytvořili odborníci z Česko.Digital a Mapotic po konzultacích s neziskovými organizacemi. Jde o mapu ukrajinských hraničních přechodů, která ukazuje, jak dlouhou si lidé na konkrétním hraničním přechodu počkají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česko.Digital

Štítky válka na Ukrajině, uprchlíci, mapa, technologie, Praha, uprchlík, Česko, projekt, komunita, Ukrajina, Evropa, Eva Pavlíková, Česko.Digital, z. ú.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunitní Umapa pomáhá uprchlíkům zorientovat se v nové zemi. Obsahuje už přes dva tisíce míst  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.