Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno bude mít elegantní most od architektů z Londýna

V brněnských Židenicích vyroste nový most, který bude unikátní svou podobou i funkčností. Ocelová konstrukce odolná vůči stoleté vodě vznikne podle návrhu londýnských architektů a doplní budoucí městskou část Nová Zbrojovka. Náklady projektu činí přes 220 milionů korun.

Nový most, který spojí oba břehy řeky Svitavy v areálu bývalé Zbrojovky, navrhli architekti z londýnského ateliéru William Matthews Associates. Vítězný projekt vybrala odborná porota ze sedmi návrhů na konci února a včera jej schválili brněnští radní.

„V Brně se desítky let nepostavil nový most. Při hodnocení návrhů jsme ocenili především štíhlou ocelovou konstrukci mostu a povodňový park rozšiřující nábřeží řeky do obou stran,“ popsal městský architekt a člen odborné poroty Michal Sedláček. Navržené přemostění je podle vedení města elegantním řešením.

Most, jenž bude přibližně třicet metrů široký a pětaosmdesát metrů dlouhý, poskytne dostatečný prostor pro čtyři jízdní pruhy a oddělené cyklostezky i chodníky po obou jeho stranách. Celý koncept je hospodárný a udržitelný. Most je součástí projektu na ochranu před velkou vodou a v budoucnu může sloužit i jako biokoridor, který využijí zvířata a rostliny k přesouvání se mezi jednotlivými přírodními stanovišti.

Podle londýnských architektů, kteří se podílejí například na projektu britské vysokorychlostní železnice, návrh respektuje kulturní i přírodní dominanty místa. Stavba mostu je součástí proměny areálu bývalé Zbrojovky, kterou dříve ovládal průmysl, v novou městskou čtvrť.

„Potenciál proměny celého nábřeží je pro město i jeho obyvatele velký. Zanedbané brownfieldy nahradí nové byty, kanceláře, služby i zeleň,“ sdělil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto William Matthews Associates

Štítky Brno, most, Nová Zbrojovka, londýnský architektonický ateliér, architekt, projekt, Londýn, Židenice, William Matthews, Michal Sedláček, Svitavy, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít elegantní most od architektů z Londýna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.