Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Evropa vám stojí po boku, ujistil premiér Fiala při návštěvě v Kyjevě

Evropa stojí Ukrajině po boku, ujistil včera večer v Kyjevě po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským předseda české vlády Petr Fiala. Do ukrajinské metropole, kterou se snaží obklíčit ruské jednotky, dorazil dnes vlakem spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou, kteří se vyjádřili pro vstup Ukrajiny do EU.

"Víme, že bojujete i za naše životy a naši svobodu. Nejste sami, naše země vám stojí po boku. Evropa vám stojí po boku," prohlásil večer před novináři Fiala po setkání se Zelenským. Podle šéfa české vlády byl hlavním cílem dnešní návštěvy vzkaz, že Ukrajina není sama.

Morawiecki zdůraznil, že Ukrajina musí mít k dispozici zbraně, aby se mohla účinně bránit. "Nikdy vás neopustíme," uvedl polský premiér. Dodal přitom, že EU "musí pozvat" Ukrajinu do bloku co nejdříve. Také slovinský ministerský předseda zdůraznil, že východoevropská země patří do Evropy. "Budeme samozřejmě podporovat vaše členství" v EU, řekl Janša.

"Vaše návštěva Kyjeva v této pro Ukrajinu těžké době je silným důkazem podpory. Velmi si toho vážíme," uvedl prezident Zelenskyj na sociální síti Telegram, kde zveřejnil také záběry ze setkání. Jak je patrno z videa, schůzky se zúčastnil rovněž ukrajinský premiér Denys Šmyhal, poznamenala agentura Interfax-Ukrajina.

Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, který se do Kyjeva vypravil rovněž, podle agentury Reuters řekl, že na Ukrajinu by měla být vyslána mezinárodní mírová mise. "Myslím, že je nezbytné mít mírovou misi - NATO, případně nějakou širší mezinárodní strukturu, ale misi, která se bude schopna bránit, která bude operovat na ukrajinském území," uvedl de facto nejvlivnější polský politik.

Ukrajinský premiér Šmyhal dříve na twitteru napsal, že politici hovořili o podpoře Ukrajiny a posílení sankcí kvůli ruské agresi. "Odvaha opravdových přátel," ocenil výpravu trojice ministerských předsedů do ostřelovaného Kyjeva šéf ukrajinské vlády.

Zástupci středoevropských zemí se do Kyjeva vydali proto, aby vyjádřili podporu zemi, která čelí ruské invazi. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Fiala už dříve během dneška uvedl, že cesta do Kyjeva je zorganizována po konzultacích s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle něj je o ní informováno mezinárodní společenství včetně OSN.

Na neohlášenou návštěvu do Kyjeva dnes zamířil také šéf litevské diplomacie, který se setkal se svým ukrajinským protějškem.

To, že se na cestu s trojicí ministerských předsedů vydal také Jaroslaw Kaczyński, v sobě nese jistou symboliku a snahu navázat na odkaz jeho bratra-dvojčete, někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, uvedla polská média. Lech Kaczyński v srpnu 2008 vyrazil do Gruzie, která tehdy bojovala s proruskými separatisty i ruskými jednotkami, aby podpořil její vedení. Připojili se k němu tehdy prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Morawiecki dnes na facebooku připomněl tehdejší výrok Lecha Kaczyńského: "Dnes Gruzie, zítra Ukrajina, pozítří pobaltské státy a později přijde možná čas i na moji zemi, na Polsko". Lech Kaczyński zemřel v dubnu 2010 při leteckém neštěstí na západě Ruska.

V Kyjevě od zahájení invaze zahraniční státnici nebyli, v Moskvě Bennett

3. března - Na žádost ruské strany telefonoval francouzský prezident Emmanuel Macron ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Macron poté uvedl, že Putin je velmi odhodlaný pokračovat v tažení na Ukrajině a jeho cílem je ovládnout celou zemi.

4. března - Putin během telefonického rozhovoru informoval německého kancléře Olafa Scholze o plánovaném uskutečnění třetího kola přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem. Kancléř opětovně vyzval Putina, aby nařídil okamžité zastavení bojů na Ukrajině.

5. března - Izraelský premiér Naftali Bennett zahájil návštěvou u ruského prezidenta Vladimira Putina v Moskvě a telefonátem s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským svou zprostředkovatelskou misi ve snaze o ukončení války na Ukrajině. Politikům se snažil zprostředkovat postoj druhé strany a s oběma státníky jednal opakovaně. Zásadní změnu to ale zatím nepřineslo.

6. března - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při svém telefonátu Putinovi vyzval ruského prezidenta k okamžitému vyhlášení klidu zbraní, otevření humanitárních koridorů a podepsání mírové dohody s Kyjevem. Turecko již dříve označilo ruskou invazi na Ukrajinu za nepřijatelnou a nabídlo se jako prostředník při případných jednáních o míru.

10. března - Jednání ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova v Turecku nepřineslo žádný pokrok v otázce možného vyhlášení příměří ani ustavení koridoru pro evakuaci civilistů z Mariupolu. Po schůzce to řekl šéf ukrajinské diplomacie Kuleba, podle kterého jsou požadavky Moskvy nepřijatelné. Podle Lavrova má být Ukrajina neutrální a demilitarizovaná. Z vypuknutí konfliktu obvinil ruský ministr západní země, které podle něj nutily Ukrajinu, aby se rozhodla mezi Ruskem a Západem. Setkání ministrů bylo první ukrajinsko-ruskou schůzkou na tak vysoké úrovni od zahájení ruského vojenského útoku na Ukrajinu před dvěma týdny. Zprostředkovalo ji Turecko, šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu jednání moderoval. - Bývalý německý sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder, který je znám blízkým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jednal v Moskvě se šéfem Kremlu o mírovém řešení války na Ukrajině. Výsledky rozhovoru známé nejsou.

12. března - Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron v 75minutovém telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzvali k okamžitému příměří na Ukrajině. Putin však podle činitele Elysejského paláce nedal najevo ochotu válku ukončit. Scholz také během dne hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který kritizoval Západ, že se nedostatečně angažuje v jednání o ukončení války na Ukrajině.

15. března - Premiér Petr Fiala (ODS) společně s premiéry Polska a Slovinska navštívili jako zástupci Evropské rady Kyjev. Politici se setkali s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jde o první návštěvu takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/Volodymyr Zelenskyj

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Fiala, Kyjev, Evropa, Petr Fiala, návštěva, Vladimir Vladimirovič Putin, Volodymyr Zelenskyj, Evropská unie, Mateusz Morawiecki, Janez Janša

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropa vám stojí po boku, ujistil premiér Fiala při návštěvě v Kyjevě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.