Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prezident Zeman dnes předá státní vyznamenání za poslední dva roky

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě předá státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocení přes šedesát lidí. Ceremoniál se koná netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Předchozí termíny musely být zrušeny kvůli pandemii koronaviru a onemocnění prezidenta. Někteří z pozvaných hostů večer na Pražský hrad nepřijdou kvůli nesouhlasu s dřívějšími názory Zemana na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva dnes Zeman předá například herečce Jiřině Bohdalové, bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi, bojovníkovi z východní fronty druhé světové války Miloslavu Masopustovi nebo bývalému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi. Udělí také Řád Tomáše Garrigua Masaryka a medaile Za hrdinství a Za zásluhy.

Zeman seznam oceněných zveřejnil tradičně k 28. října loňského i předloňského roku, kdy se slavnostní večer nemohl uskutečnit. Původně obsahoval celkem 67 jmen. Zeman ale nakonec odmítl předat předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému Řád Tomáše Garrigua Masaryka kvůli rozhodnutí soudu o zrušení části volebního zákona. Medaili Za zásluhy se rozhodl po obviněních ze sexuálního napadení a obtěžování nepřevzít psychiatr a spisovatel Jan Cimický. Na pódiu dnes nebude také olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, který svou účast na slavnosti nepovažuje za vhodnou kvůli válce na Ukrajině.

Ceremonii by mělo podle Hradu přihlížet asi 600 hostů. Někteří z pozvaných ale odmítli přijít, nedostaví se například předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), a to kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta. Přítomna naopak bude většina členů vlády.

Kvůli ruské agresi na Ukrajině dnes Pražský hrad vyvěsí na prvním nádvoří ukrajinskou vlajku a zazní hymna Ukrajiny. Hosté večerního ceremoniálu budou vyzváni, aby Ukrajinu podpořili finančně. Následná recepce byla zrušena.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Miloš Zeman

Štítky ČR, Zeman, ocenění, Miloš Zeman, státní vyznamenání, Pražský hrad, Vladimir Vladimirovič Putin, pandemie covidu-19, Tomáš Garrigue Masaryk, Vladislavský sál, Ukrajina, druhá světová válka, Vladimír Remek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ing Vladimír

Kdo má čest v těle NEPŘEVEZME a NEPŘÍJDE.

Pondělí, 7. března 2022, 10:14Odpovědět

Prezident Zeman dnes předá státní vyznamenání za poslední dva roky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.