Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rok před inaugurací nového prezidenta podle kurzů vede Pavel před Babišem

Rok před inaugurací nového prezidenta České republiky považují sázkové kanceláře za favorita třetí přímé volby generála Petra Pavla. Těsně za ním následuje bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V první pětce jsou podle sázkových kanceláří také bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Oficiálně svou kandidaturu zatím potvrdilo více než deset žen a mužů, další se tak chystají učinit v následujících měsících.

Češi si nového prezidenta nebo prezidentku vyberou ve třetí přímé volbě na začátku příštího roku. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi, který již mandát nemůže obhajovat, skončí funkční období 8. března 2023.

Ostrou část kampaně kandidáti podle politologů spustí pravděpodobně až na podzim. Již nyní ale část z potenciálních uchazečů objíždí republiku a shání potřebné podpisy voličů, které jim umožní se voleb zúčastnit. Vůli splnit podmínky kandidatury díky podpisům voličů, a nikoli poslanců a senátorů, jak zákon také umožňuje, deklaruje většina z možných uchazečů. Shání je i prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, která před dvěma týdny oznámila, že její kandidaturu podpořil dostatečný počet poslanců minulé Sněmovny. Je přesvědčena o tom, že tak splnila zákonné požadavky pro účast ve volbách.

Za největší favority jsou dlouhodobě považování Pavel a Babiš. Zatímco před dvěma měsíci bookmakeři dávali větší šance bývalému premiérovi, aktuální kurzy jsou nepatrně příznivější pro Pavla. Pohybují se kolem 2,5:1 v případě Tipsportu a 2,6:1 v případě Fortuny. Další kandidáti následují s poměrně značným odstupem, Fortuna na třetí místo zařadila bývalou rektorku Mendelovy univerzity v Brně Nerudovou, Tipsport před ní postavil Fischera.

Pavel již opakovaně potvrdil, že by se rád voleb zúčastnil, definitivně ale kandidaturu neoznámil. Babiš chce své rozhodnutí zveřejnit za několik měsíců. Zájem ucházet se o přízeň voličů ale mají více než dvě desítky dalších kandidátů. Kromě Rohanové už snahu zúčastnit se voleb oznámili podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček, již dříve se k ní přihlásili třeba senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nebo šéf hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES Jakub Olbert. Komunisté plánují do boje vyslat bývalého místopředsedu Josefa Skálu. K boji o Hrad se přihlásila i aktivistka Jana Peterková, kterou policie stíhá za šíření poplašné zprávy v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Do voleb by rádi šli také Vladimír Boštík, Roman Hladík a Ivan Smetana, kteří se v roce 2018 nedostali mezi oficiální kandidáty.

Mezi dalšími veřejně známými osobnostmi, které buď projevily zájem kandidovat, nebo o kterých jako možných uchazečích mluví média, jsou třeba odborový předák Josef Středula, šéf Senátu Vystrčil (ODS), bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) nebo exministr Michael Kocáb. Opětovnou kandidaturu v minulosti nevyloučil třeba bývalý prezident Václav Klaus. Úvahy o kandidatuře připustil také expremiér Jiří Paroubek. V minulosti zazněla i jména vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) nebo prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, volby, prezident, 2023, Petr Pavel, Andrej Babiš, Miloš Vystrčil, Pavel Fischer, Danuše Nerudová, ANO 2011, Česko, Miloš Zeman, Denisa Rohanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok před inaugurací nového prezidenta podle kurzů vede Pavel před Babišem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.