Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Českého lva za nejlepší celovečerní film dostal snímek Zátopek

Jako nejlepší celovečerní film ocenila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) film Zátopek o slavném československém atletovi. Hlavní role manželů Zátopkových v něm ztvárnili Martha Issová a Václav Neužil, který si odnesl také cenu za nejlepší mužský výkon v hlavní roli. Za ženský výkon v hlavní roli získala Českého lva Pavla Gajdošíková za film Chyby.

Film Zátopek byl s 13 nominacemi spolu se snímkem Okupace favoritem na hlavní cenu. Dnes získal také ocenění za režii, scénografii, masky, střih, kameru a zvuk. Slavnostní světovou premiéru měl loni na MFF Karlovy Vary, kde získal diváckou cenu. ČFTA ho také nominovala na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, ale do užšího výběru se nedostal.

Ocenění i herci, kteří ceny předávali, často s emocemi připomínali situaci na Ukrajině a vyjadřovali jí podporu. Také režisér Ondříček zakončil svou děkovnou řeč slovy "Bůh ochraňuj Ukrajinu." Poděkoval Daně Zátopkové, své matce a filmovému kaskadérovi Karlu Engelovi. "Ten nás uvedl k Daně (Zátopkové) a pomohl mi, aby ten film vůbec vznikl," řekl.

Ocenění za nejlepší televizní film dnes získala minisérie Božena České televize, vyprávějící o životě spisovatelky Boženy Němcové. Nejlepším dokumentem se stal snímek Jednotka intenzivního života o lékařích, kteří se zabývají péčí o nevyléčitelně nemocné. Českého lva za nejlepší animovaný film si z dnešního večera odnesl film Myši patří do nebe a ocenění za scénář získali Marek Šindelka a Vojtěch Mašek za satirické drama Okupace vyprávějící o období normalizace.

Děj vítězného filmu rámuje příjezd australského rekordmana Rona Clarka do Prahy v roce 1968, aby navštívil legendárního běžce Emila Zátopka, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

Dnešní večer ČFTA věnovala podpoře válkou zasažené Ukrajině. Změna oproti minulým ročníkům byla patrná už při příchodu k budově Rudolfina ozdobené ukrajinskou vlajkou. Na schodišti chybí tradiční červený koberec a mnoho hostů si na oblečení připnulo žlutomodré stuhy nebo odznaky. Při přímém přenosu České televize mohli diváci přispět prostřednictvím dárcovských DMS na konto Člověka v tísni.Podle moderátora večera Jiřího Havelky se v ní vybralo 5,6 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Falcon

Štítky ČR, film, ocenění, Český lev, Zátopek, hlavní role, Česká filmová a televizní akademie, Martha Issová, Václav Neužil, Pavla Gajdošíková, Dana Zátopková, Ukrajina, Emil Zátopek, Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českého lva za nejlepší celovečerní film dostal snímek Zátopek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.