Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tajně natáčel v nemocnici a mluvil o zabíjení covidových pacientů, muž nyní stanul před soudem

Šíření poplašné zprávy i obviňování lékařů a zdravotníků, že nechávají umírat pacienty s koronavirem. Toho všeho se měl podle obžaloby dopustit třiašedesátiletý Pavel H. Své počínání při loňské jarní návštěvě Fakultní nemocnice v Plzni celou dobu natáčel. Na videu zachytil svou vážně nemocnou matku i další pacienty. Lékaře také poučoval, jak mají nemocné léčit, a to přípravky ivermektin a isoprinosin. Léky tam také sám přinesl.

Téměř tříhodinový záznam zveřejnil muž na internetu, a to jak na svých sociálních sítích, tak i na službách pro vkládání videí. Z asi nejznámnější služby YouTube nahrávku smazal, jinde jde ale dál přehrávat. Video je proložené telefonáty s lékaři i policií a vidělo jej přes 100 tisíc lidí. Za tento skutek ale necítí Pavel H. vinu. Jediné, o co mu prý šlo, bylo dosáhnout uzdravení matky tím, že přesvědčí lékaře, aby jí podali ivermektin, který do nemocnice rovnou i přinesl.

Podle obžaloby navíc muž tvrdil, že vakcíny proti covidu jsou neověřené a umírají kvůli nim tisíce lidí. Tím si získal řadu příznivců z řad antivaxerů a do soudní síně ho doprovodila dvacítka jeho příznivců. V průběhu jednání se smáli či pokřikovali.

Proti videu se v březnu loňského roku ohradil i ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. „Svým chováním zneužil důvěru všech přítomných, protože na oddělení pořídil nahrávky bez souhlasu zaměstnanců a o co hůře, i bez souhlasu vyobrazených pacientů. Nahrávky následně sestříhal a zveřejnil s cílem poškodit dobré jméno Fakultní nemocnice Plzeň," uvedl tehdy v prohlášení.

„Byl jsem značně neinformován, možná jsem dělal věci, které jsem možná neměl. Jedinou mou snahou bylo pomoci mé matce. Za každou cenu, nic jiného. Vůbec jsem neměl zájem poškodit fakultní nemocnici," řekl u soudu starobní důchodce a autor nahrávky. K natáčení videa se prý rozhodl proto, že neměl dost informací o matčině stavu, takže už nikomu nevěřil a chtěl si vše zdokumentovat. „I když byla matka v terminálním stadiu, chtěl jsem použít léky, které jsou vyzkoušené a ověřené," tvrdil.

„Mohou vás zachránit a neudělají to!"

Na covidové oddělení se muž dostal hlavně proto, aby se mohl s matkou rozloučit. Už před nákazou covidem byla podle něj po mrtvici na polovinu těla ochrnutá. Byl ale přesvědčený, že se z covidu mohla vyléčit, kdyby dostala ivermektin. Zdravotníci muži pak marně vysvětlovali, že jeho matce akutně selhávají ledviny a v takovém případě lék nelze podat. Podání léku se muž domáhal telefonicky také u přednosty kliniky. I ten mu vysvětloval, že účinnost léku není prokázaná a nejsou prokazatelné výsledky ani doporučení odborných společností. Muž ale tvrdil, že je účinný a přesvědčoval o tom i další dvě pacientky, které byly s jeho matkou na pokoji.

„Vidíte to. Mohou zachránit i vás a neudělají to,“ říká muž na videu. Na to mu jedna odpovídá, že jim stejně není pomoci. „Já vím, že to jde, ale neudělají to. Raději vás tu nechají umřít,“ tvrdil jim.

Video natáčel v době vrcholící pandemie, foto: kanál obžalovaného na službě odysee.com

„Nikdy bych v nemocnici nenatáčel, ale .."

Pavel H. u soudu uvedl, že by za jiných okolností v nemocnici nikdy nenatáčel. „Ale když jsem viděl, jak lékaři reagují, jak nechtějí přistoupit na můj návrh léčby ivermektinem nebo aspoň isopronosinem. Na to nepotřebuji být odborník, stačí, abych si přečetl pár studií ověřených praxí, kde zkoušeli ivermektin a měli výborné výsledky, otočili poměr úmrtí," řekl při výpovědi u soudu. Tvrdí, že zatímco v Plzni, kde ivermektin a isoprinosin nepodávali, přežilo hospitalizaci s covidem 20 procent pacientů, v jiných nemocnicích, kde dané přípravky používají, byl poměr úmrtí opačný. „Mám důkaz, že to, čím matku léčili, bylo z hlediska vedlejších účinků nebezpečnější, než ivermektin," uvedl u soudu.

Matka byla před hospitalizací umístěna v sociálním zařízení. Hlávka řekl, že ji hluboce miloval, před návštěvou v nemocnici ji ale půl roku neviděl. Návštěvu v sociálním zařízení mu totiž nepovolili, protože se odmítl nechat testovat na covid. „Nenechal jsem se nikdy testovat, jsem proti testování. Já jsem ji chtěl vidět, ale nebudu kvůli tomu podstupovat nějaký úkon, který je zásah do mé zdravotní integrity," řekl u soudu. 

Po výslechu obžalovaného soud začal s přehráváním jeho tříhodinového videa. Jednání pak bylo odročeno na tři dny v dubnu a květnu. Soud dokončí přehrávání videí, provede listinné důkazy a vyslechne svědky. V soudní síni zaznělo, že státní zástupce hodlá navrhnout podmíněný trest. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Chaloupka Miroslav

Štítky soud, Plzeň, FN Plzeň, nahrávka, covid, koronavirus, šíření poplašné zprávy, pacient, nemocnice, COVID-19, Fakultní nemocnice Plzeň, YouTube, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajně natáčel v nemocnici a mluvil o zabíjení covidových pacientů, muž nyní stanul před soudem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.