Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký: Nikdy neodstoupím, nikdy. A to si pamatujte!

Rezignovat na funkci prvního náměstka primátora Plzně odmítl na pondělním jednání plzeňského městského zastupitelstva předseda zastupitelského klubu ANO a od minulého týdne i nový náměstek hejtmana Plzeňského kraje Roman Zarzycký (ANO). K odstoupení ho koncem minulého týdne vyzvali zástupci ODS, TOP 09 a ČSSD, kteří jsou na městě v koalici s ANO.  

Přesně před týden padlo devítičlenné vedení Plzeňského kraje po hlasování, které iniciovalo hnutí ANO. Do té doby vedla kraj koalice ANO + TOP09. STAN + Piráti. Novým hejtmanem se pak stal po palácovém převratu Pirát Rudolf Špoták, dosavadní náměstek hejtmanky. Vznikla nová koalice Pirátů s hnutím ANO a STAN, která obsadila devět postů v radě kraje. Do opozice naopak zamířila ODS a TOP 09.

V nové krajské radě se stal Zarzycký náměstkem hejtmana pro ekonomiku, investice a majetek. Zároveň je ale náměstkem primátora Plzně pro správu a řízení majetkových účastí města Plzně v obchodních korporacích a pro oblast sportu a cestovního ruchu.

„V pátek jsem byl vyzván zástupci koalice dopisem, abych rezignoval na svou práci pro občany Plzně na zdejší radnici. Ne za špatnou práci, ne za žádné pochybení, ne za žádnou kauzu. A co jsem udělal? Hájil jsem jako krajský předseda zájem Hnutí ANO a občanů plzeňského kraje, kteří nám přidělili minulý rok nejsilnější mandát v krajských volbách. Bez zvláštního povolení od ODS a TOP 09 jsme si dovolili sestavit novou krajskou koalici. ODS, TOP 09 a dokonce i ČSSD mě teď chtějí politicky kádrovat a vybrat našich řad někoho poslušnějšího,“ uvedl na jednání zastupitelstva Roman Zarzycký.

Členové koalice ve vedení města Plzně vyzývají k rezignaci prvního náměstka primátora Romana Zarzyckého

Nemalý dopad na fungování koalice ovládající město Plzeň bude mít pondělní palácový převrat ve vedení Plzeňského kraje. Zástupci ODS, TOP 09 a ČSSD, kteří jsou na městě v koalici s ANO, teď dopisem vyzvali k rezignaci náměstka primátora Romana...

„Děláme politiku pro lidi, pro Plzeňáky a Plzeňský kraj. Koalice na plzeňské radnici funguje 3,5 roku naprosto bez problémů, to jsme si potvrdili. Pokud nechcete spolupráci, tak nám vypovězte koaliční smlouvu. Několikrát jsem slíbil, že dodržím Etický kodex člena Zastupitelstva Plzeňského kraje. Mám na to ještě 83 dní. Když mě odvoláte, mně to nevadí. Prý už tu vzniká nápad, pomstít se na mých lidech. Chcete dopustit destabilizaci ve městě? Navrhuji udělat tlustou čáru za tím vším, abychom to dovládli bez problémů dál, až do voleb. Slovy svého šéfa říkám: Nikdy neodstoupím, nikdy. A to si pamatujte,“ prohlásil Zarzycký.  

Představitelé radniční koalice Zarzyckému vytýkají, že i díky jeho hlasování došlo k odvolání krajské rady, ve které byli zastoupeni zástupci ODS a TOP 09. „Došlo tak k narušeni vztahů mezi krajskou a městskou samosprávou, ale současně došlo i k narušení důvěry mezi námi v rámci městské koalice,“ stojí v dopisu, který podepsali vedle primátora Pavla Šindeláře (ODS) i šéfové koaličních zastupitelských klubů z ODS, TOP 09 a ČSSD. Zatím tedy není jasné, jak se bude dál vyvíjet situace ve vedení magistrátní koalice. Zastupitelstvo města se už případem náměstka Zarzyckého nezabývalo.

Podle Etického kodexu Zastupitelstva Plzeňského kraje vykonává zastupitel pouze jednu veřejnou funkci jako uvolněnou, za níž je poskytována odměna z veřejných prostředků. V případě výkonu více uvolněných funkcí učiní zastupitel neodkladně, nejpozději však do tří měsíců od vzniku tohoto stavu, kroky k jeho odstranění. Uvolněnou veřejnou funkcí se rozumí veřejná funkce uvolněného člena orgánů Plzeňského kraje, uvolněného člena orgánů zastupitelstva města či obce, poslance Parlamentu ČR a senátora Parlamentu ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky koalice, radnice, radniční koalice, Magistrát města Plzně, Roman Zarzycký, rezignace, náměstek primátora, náměstek hejtmana, ANO 2011, Plzeň, ODS, TOP 09, Plzeňský kraj, ČSSD, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana

Náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký: Nikdy neodstoupím, nikdy. A to si pamatujte!  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.