Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nařkl Zemana, že má rakovinu. Teď chce v Brně Bartík kandidovat za Piráty

V Brně se pokusí o politický comeback šestačtyřicetiletý Svatopluk Bartík, který se uchází o místo na kandidátce Pirátů. Bývalý radní části Brno-střed, člen Zelených, kandidát Žít Brno i soudem uznaný šiřitel fake news nyní v pirátském dresu touží získat mandát v části Brno-sever.

Záměr kandidovat v letošních komunálních volbách oznámil brněnský politik na internetovém fóru Pirátů. Někdejší čelní představitel Žít Brna či Zelených touží zabodovat z prvního či druhého místa kandidátky na Brně-sever. Domnívá, že může svými zkušenostmi pomoci Pirátům k dobrému volebnímu výsledku a přinést lidem v městské části lepší život.

„Byl bych raději, kdyby kandidátku vedla nějaká silnější a známější osobnost více spjatá s Piráty, nebo jiná, i třeba nezávislá osobnost se silnou autoritou na úrovni Brna či alespoň Brna-severu. Pokud se někdo takový objeví, moc rád ustoupím a budu se pak věnovat primárkám až od druhého místa,“ popsal ve svém nominačním příspěvku Bartík. 

Vyčítají mu minulost

O tom, zda skutečně nominaci získá, budou členové parlamentní strany teprve hlasovat. Už nyní je jasné, že ne všichni představitelé Pirátů chtějí mít ve svém týmu kontroverzního politika, kterému vyčítají zejména minulost. Například koncem roku 2017 na sebe Bartík nejvíce upozornil nepravdivým výrokem o prezidentovi Miloši Zemanovi. Před lednovými prezidentskými volbami napsal na svůj facebookový profil, že má Zeman rakovinu. Brněnský exradní tvrzení následně stáhl, pozdější soud se Zemanem prohrál. Musel se omluvit a měl zaplatit 250 tisíc korun. Prezident v reakci na výrok prohlásil, že Bartík je svině. 

Piráti vyčítají Bartíkovi i jeho poradenství před krajskými volbami. Tehdy si jej najali jako poradce.

V minulosti jsi šířil nepravdivé zprávy ohledně zdravotního stavu prezidenta Zemana. Tato kauza se rozmázla v době, kdy jsi Pirátům v Jihomoravském kraji dělal stratéga kampaně a předpovídal jsi nám o dost výrazně menší zisk, než nakonec byla skutečná realita. Před krajskými volbami také probíhala anketa, kde se většina členů a členek vyjádřila, že s tebou mají problém a plno členů zmínilo, že s tebou mají konkrétní negativní zkušenosti,“ pustil do Bartíka člen předsednictva Evropské pirátské strany a Zahraničního odboru Pirátů Lukáš Doležal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Žít Brno

Štítky Brno, Piráti, Komunální volby, Bartík, Zeman, Svatopluk Bartík, Česká pirátská strana, Miloš Zeman, Brno-sever, Žít Brno, Brno-střed, Evropská pirátská strana

Nařkl Zemana, že má rakovinu. Teď chce v Brně Bartík kandidovat za Piráty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.