Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Členové koalice ve vedení města Plzně vyzývají k rezignaci prvního náměstka primátora Romana Zarzyckého

Nemalý dopad na fungování koalice ovládající město Plzeň bude mít pondělní palácový převrat ve vedení Plzeňského kraje. Zástupci ODS, TOP 09 a ČSSD, kteří jsou na městě v koalici s ANO, teď dopisem vyzvali k rezignaci náměstka primátora Romana Zarzyckého (ANO). Ten se stal v pondělí i náměstkem hejtmana v nové koalici Pirátů, ANO a STAN.

Představitelé radniční koalice Zarzyckému vytýkají, že i díky jeho hlasování došlo k odvolání krajské rady, ve které byli zastoupeni zástupci ODS a TOP 09. „Došlo tak k narušeni vztahů mezi krajskou a městskou samosprávou, ale současně došlo i k narušení důvěry mezi námi v rámci městské koalice,“ stojí v dopisu, který podepsali vedle primátora Pavla Šindeláře (ODS) i šéfové koaličních zastupitelských klubů z ODS, TOP 09 a ČSSD.

Signatáři dopisu vyzdvihli úspěšné fungování koalice ODS, TOP 09, ČSSD a ANO v tomto funkčním období. „Není nutné vám připomínat, že vy jako předseda klubu ANO, předseda městské i krajské organizace ANO 2011, jste svým hlasováním o odvolání našich zástupců v krajské řade, ohrozil další pokračováni úspěšné koalice ve městě Plzni. Toho jste si musel být při svém jednáni vědom. Nechceme vyvolávat další konflikty, které pouze zhorší korektní vztahy mezi ANO a zbytkem koalice. Nepřejeme si, aby fungováni města bylo v důsledku události posledních dnů ochromeno. Bylo by to totiž v rozporu s prohlášeními v koaliční smlouvě a v rozporu se slibem nás zastupitelů města Plzně.“

Koaliční představitelé ODS, TOP 09 a ČSSD uvedli, že náměstek primátora Zarzycký může vlastním rozhodnutím ukončit další eskalaci současné situace. Vyzvali ho, aby rezignoval na svoji funkci v Radě města Plzně a tím umožnil pokračováni úspěšné koalice do podzimních voleb. Reakci na tuto výzvu očekávají do zahájeni jednání Zastupitelstva města Plzně, které se uskuteční zítra, tedy v pondělí 21. února.

„Naši radniční partneři (ODS, TOP09) se v minulém roce také rozhodli pro spolupráci v jiném formátu, bez Hnutí ANO na Plzeňském kraji. Bylo to jejich suverénní rozhodnutí a po rozpadu jejich koalice se domnívám, že máme právo na stejný přístup. My jsme vám koalici nerozbili, to vy jste ztratili koaliční potenciál. Je to velké zklamání od koaličních partnerů na radnici a gesto politické pomsty za novou koalici na kraji,“ komentoval Roman Zarzycký napjatou situaci mezi krajem a městem i žádost k jeho odstoupení z postu prvního náměstka primátora.

Náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký: Nikdy neodstoupím, nikdy. A to si pamatujte!

Rezignovat na funkci prvního náměstka primátora Plzně odmítl na pondělním jednání plzeňského městského zastupitelstva předseda zastupitelského klubu ANO a od minulého týdne i nový náměstek hejtmana Plzeňského kraje Roman Zarzycký (ANO)....

Palácový převrat ve vedení kraje

Velké zemětřesení se odehrálo v pondělí na jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje. Na základě hlasování, které iniciovalo hnutí ANO se podařilo odvolat devítičlennou radu kraje. Novým hejtmanem se vzápětí stal Pirát Rudolf Špoták, dosavadní náměstek hejtmanky. Bezprostředně poté zastupitelé zvolili i novou radu kraje. Vznikla nová koalice Pirátů s hnutím ANO a STAN. 

Piráti, kteří byli spolu se STAN a dalšími dvěma stranami v dosavadní koalici, před dvěma týdny vypověděli koaliční smlouvu ODS, TOP 09 a STAN. Zdůvodnili to tím, že zástupci ODS a TOP 09 si v krajské radě "na sílu" prosadili kontroverzního krajského místopředsedu ODS Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice a nelíbí se jim ani kumulace funkcí dvou zastupitelů ODS. V kraji vládlo od podzimu 2020 uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky koalice, radnice, radniční koalice, Magistrát města Plzně, Roman Zarzycký, rezignace, ANO 2011, ODS, Plzeň, TOP 09, Starostové a nezávislí, ČSSD, Česká pirátská strana, Plzeňský kraj

Členové koalice ve vedení města Plzně vyzývají k rezignaci prvního náměstka primátora Romana Zarzyckého  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.