Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kdo bude další pražský primátor? Pravice nejčastěji skloňuje jméno Zdeňka Zajíčka

Letos na podzim proběhnou komunální volby. Lidé v České republice si v nich zvolí, kdo bude na další čtyři roky fungovat jako zastupitel na jejich radnici, ve hře budou také křesla starostů a primátorů. Velké šance na úspěch se v Praze připisují koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která ovládla loňské volby do Poslanecké sněmovny. Kdo bude kandidovat na pozici lídra za SPOLU? Právo obsadit pozici jedničky na kandidátce má ODS, která svou volbu zatím tají, nejvíc se však mluví o Zdeňku Zajíčkovi (ODS).

SPOLU jako jasný favorit voleb v Praze

Vzhledem k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021 je koalice SPOLU velkým favoritem také pro nadcházející komunální volby v Praze. Loni na podzim koalice SPOLU v hlavním městě jednoznačně zvítězila, když posbírala přes 40 procent hlasů, druhá byla koalice Pirátů a STAN, která získala přes 22,6 procenta hlasů a třetí skončilo hnutí ANO se ziskem 17,5 procenta hlasů.

„Jsem moc rád, že se nám podařilo dotáhnout projekt SPOLU a propsat ho i do komunálních voleb v Praze. Myslím si, že koalice SPOLU má v Praze obrovský potenciál,“ řekl koncem ledna Zdeněk Zajíček.

Zdeněk Zajíček se narodil v Praze v roce 1967. V devadesátých letech byl poslancem, později náměstkem ministrů vnitra, spravedlnosti a financí. Od roku 2018 je pražským zastupitelem, o dva roky později se stal viceprezidentem Hospodářské komory.

Zajíček by měl být lídrem kandidátky SPOLU v Praze

Právě Zdeněk Zajíček by se měl stát kandidátem pražské koalice SPOLU na post pražského primátora. Uvedl to zdroj blízký redakci Pražské Drbny. Zda Zajíčkovo jméno strana potvrdí, by mělo být jasné začátkem března.

Zdeněk Zajíček od července roku 2020 působí jako viceprezident Hospodářské komory České republiky, což může být důvodem, proč pražská ODS zatím s představením lídra kandidátky koalice SPOLU váhá.

Podle zdroje blízkého redakci Pražské Drbny by Zdeněk Zajíček mohl vyčkávat, zda se v budoucnu stane prezidentem Hospořáské komory, což je pozice mnohem méně mediálně exponovaná než pozice pražského primátora. Sám Zajíček nechtěl situaci pro naši redakci komentovat.

Vnitřní rozdělení strany na starší a mladší

K pozici kandidáta na pražského primátora za SPOLU se nechtěla vyjadřovat ani starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) ani starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) by rád na prvním místě kandidátky pro nadcházející komunální volby viděl někoho z mladší generace politiků ODS. „Například nynějšího starostu Prahy 9 Tomáše Portlíka (ODS) nebo místostarostu Prahy 6 Jakuba Stárka (ODS). Nabízejí tah na branku a zároveň už mají dost zkušeností ze svých radnic,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny Ondřej Gros a dodal, že si není jistý, zda na post primátora patří politický nováček jako tomu bylo v posledních dvou volebních obdobích.

Právě vnitřní rozdělení pražské ODS na mladší a starší generaci může tvořit problém při skládání kandidátky koalice SPOLU. Část starší generace politiků z pražské ODS by na čele kandidátky podle zdroje blízkého redakci Pražské Drbny ráda viděla současného poslance, pražského zastupitele a muže, který byl primátorem pro Prahu už v letech 2010 až 2013, Bohuslava Svobodu. Mladší zástupci ODS by dali přednost někomu z mladších kolegů.

Volby proběhnou na podzim, přesný termín zatím není stanoven

Strana by měla jméno kandidáta na post pražského primátora potvrdit začátkem března.

Přesný termín voleb zatím není známý, protože ho musí vyhlásit prezident devadesát dní před jejich konáním. V roce 2018 volby proběhly 5. a 6. října. Pro komunální volby se nevydává voličský průkaz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Zajíček

Štítky primátor, kandidát, ODS, Praha, Zdeněk Zajíček, koalice, primátor hlavního města Prahy, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, volby, volby do Poslanecké sněmovny PČR, TOP 09, KDU-ČSL

Kdo bude další pražský primátor? Pravice nejčastěji skloňuje jméno Zdeňka Zajíčka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.