Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Bývalý hejtman Okleštěk z ANO žádá důslednější nápravu pochybení, která odhalil audit u krajské správy silnic

Audit zakázek Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK), který zadalo nové vedení kraje také na základě kauzy takzvaného Faltýnkova diáře, nepoukázal na spojitost s politiky hnutí ANO. Na tiskové konferenci na to upozornil poslanec a bývalý hejtman Ladislav Okleštěk. Podle současného hejtmana Suchánka bylo účelem auditu prověřit systém zakázek, nikoliv poukázat na potenciální prohřešky některé z politických stran. Případem se dál zabývá také Národní centrála pro odhalování organizovaného zločinu.

„Audit v SSOK si vedení kraje zadalo údajně na základě kauzy ukradených zápisů pana Faltýnka. Spojitost s tímto se však ani v nejmenším nepotvrdila. Audit neodhalil žádnou souvislost mezi vážnými pochybeními při vedení SSOK a členy hnutí ANO. Přesto jsou vydávána zmanipulovaná tisková prohlášení, která dávají neuspokojivá zjištění auditu do souvislosti s takzvanou kauzou Faltýnkových deníčků," hájí politické hnutí i bývalého šéfa poslanců ANO exhejtman Ladislav Okleštěk a v prohlášení doplňuje: „Vyzýváme vedení Olomouckého kraje, aby se začalo vážně a seriózně zabývat nápravou pochybení, které odhalil forenzní audit Správy silnic, příspěvkové organizace Olomouckého kraje.“

Audit zkoumal zakázky za období, kdy v kraji nejprve vládla ČSSD s KSČM a poté čtyři roky vítězné hnutí ANO s ODS a ČSSD. Na podzim 2020 se pak vlády ujala koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. Podle krajského zastupitele a poslance ANO Petra Vrány je audit "obecná slohová práce, která stála dva miliony korun."

Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) prohlásil, že audit stál bez DPH necelých 800 tisíc korun a bylo na něj vypsáno řádné výběrové řízení. Forenzní kontrola podle něj neměla ukázat na případné prohřešky nějaké politické strany, ale zkontrolovat systém veřejných zakázek SSOK.

Prověrka SSOK podle MF Dnes odhalila například střet zájmů, kdy zaměstnanci organizace byli zároveň dodavateli prací. Auditoři také upozornili na opakované vytváření fiktivního konkurenčního prostředí, které umožňovalo ovlivňování soutěží. „Audit odhalil vážná pochybení a prostředí pro manipulaci s veřejnými zakázkami, přičemž možné ovlivňování zakázek je spojováno se současným vedením SSOK," upozornil Okleštěk.

SSOK ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun. Podle závěru auditu vyžaduje vedení kraje přijetí šesti opatření, SSOK tak například upraví systém hledání dodavatelů zakázek, bude častěji zveřejňovat své poptávky a oslovovat více firem. Upraví také vnitřní předpisy a vyřeší střet zájmů u několika zaměstnanců. Hovořilo se i o možném odvolání ředitele Správy silnic Petra Foltýnka, ke změně ve vedení organizace ale nedošlo. „I tento bod přišel na přetřes. Opatření jsme dělali přísně na základě textu auditu. Nebyla tam žádná doporučení k vyvození personálních změn. Správa silnic bude dál pod naším drobnohledem a budeme očekávat naplnění daných úkolů a opatření,“ ubezpečil hejtman Suchánek.

Jeho náměstek Michal Zácha (ODS) řekl, že bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele, které prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Pokud bude cokoliv prokázáno, tak určitě bude velmi rychle zjednána náprava," podotkl Zácha, podle kterého je třeba do výsledku prověřování trestního oznámení ctít presumpci neviny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Ladislav Okleštěk

Štítky Politika, Olomoucký kraj, audit, Správa silnic Olomouckého kraje, hnutí ANO, Ladislav Okleštěk, hejtman, Josef Suchánek, silnice, ANO 2011, ODS, Michal Zácha, ČSSD, Petr Vrána, KSČM

Bývalý hejtman Okleštěk z ANO žádá důslednější nápravu pochybení, která odhalil audit u krajské správy silnic  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.