Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do letovické přehrady vrací vodohospodáři zpět vodu a chystají čištění dna

Přehrada v Letovicích na Blanensku podstupuje náročnou a nákladnou rekonstrukci, která odstartovala loni v létě. Důvodem stavebních úprav je především zlepšení protipovodňové funkce a odstranění sedimentů ze dna. Nyní už vodohospodáři po prvních pracích opět zvyšují hladinu v nádrži.

Cílem rekonstrukce, která vyjde na 230 milionů korun, je ochrana vodního díla a území pod vodním dílem na extrémní desetitisíciletou povodeň. Při pracích postupně dojde k opravě přelivu, spadiště a skluzu. Od zahájení projektu uskutečnili vodohospodáři bourací práce na bezpečnostním přelivu, odbourali nadzemní části přelivné zdi i dna spadiště.

V současnosti probíhají stavební práce na rozšíření spadiště a injektáže na bezpečnostním přelivu. Během prosince jsme dokončili sanaci velké části povrchu odběrné věže a rekonstrukci opevnění návodního líce hráze. Právě kvůli těmto pracím byla hladina snížena,“ popsal průběh prací generální ředitel Povodí Moravy, Václav Gargulák.   

Hladinu v nádrži vodohospodáři začali snižovat už na konci léta. Podle Garguláka se práce odehrály bez komplikací, čemuž napomohly i přítoky do nádrže. Od prosince do konce ledna pracovníci množství vody v nádrži téměř zdvojnásobili. „Dále pak budeme pokračovat v napouštění na konci dubna po dokončení další fáze prací,“ uvedl Gargulák.

Při stavebních úpravách spojených s odbahněním vodní nádrže vybudovali dělníci rovněž provizorní příjezdové cesty, připravili staveniště a místa pro umístění sedimentů. „Sedimenty budeme těžit ze dna nádrže v místech od přítoku až po starou zatopenou silnici mezi obcemi Křetín a Lazinov a v Lazinovské zátoce. V současnosti čekáme na vhodné klimatické podmínky, aby při jejich převozu nedocházelo k nadměrnému znečištěné okolních komunikací,“ dodal Gargulák. Kromě zlepšení kvality vody se těžba sedimentů projeví i na snížení náchylnosti k rozvoji sinic v nádrži v období letních měsíců. Lepší kvalitu vody ocení návštěvníci přehrady v období rekreace i rybáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Letovice, Povodí Moravy, Čištění, Přehrady, vodní hospodářství, přehrada, nádrž, okres Blansko, Povodí Moravy (státní podnik)

Do letovické přehrady vrací vodohospodáři zpět vodu a chystají čištění dna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.