Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Padla devítičlenná Rada Plzeňského kraje na návrh opozičního ANO, novým hejtmanem je Pirát Rudolf Špoták

Bez svého kompletního vedení se zcela nečekaně ocitl v pondělí Plzeňský kraj, což je situace, která nemá obdoby. Hnutí ANO se podařilo prosadit návrh na odvolání celé devítičlenné Rady Plzeňského kraje. Pro odvolání rady i hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) hlasovalo 33 ze 44 zastupitelů. Někteří zastupitelé z řad ODS to označili za krajský převrat. Novým hejtmanem Plzeňského kraje se stal vzápětí Pirát Rudolf Špoták. Dosavadní náměstek hejtmanky pro sociální záležitosti dostal po odvolání rady kraje hlasy Pirátů, ANO, STAN i ČSSD.

„Tuto volbu vnímáme jako akt vyslovení důvěry a signál, že kluby ANO a Nezávislých, STAN a Pirátů to myslí vážně se spoluprací na řízení Plzeňského kraje,“ říká nově zvolený hejtman Rudolf Špoták. Jednání o personálním obsazení ostatních postů v radě dále pokračují.

Piráti, kteří byli spolu se STAN a dalšími dvěma stranami v dosavadní koalici, před dvěma týdny vypověděli koaliční smlouvu ODS, TOP 09 a STAN. Zdůvodnili to tím, že zástupci ODS a TOP 09 si v krajské radě "na sílu" prosadili kontroverzního krajského místopředsedu ODS Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice a nelíbí se jim ani kumulace funkcí dvou zastupitelů ODS. V kraji vládlo od podzimu 2020 uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09.

Odvolání krajské rady navrhlo opoziční ANO

Opoziční ANO jako nejsilnější zastupitelský klub navrhlo uprostřed pondělního jednání krajského zastupitelstva odvolání celé devítičlenné rady Plzeňského kraje. „Chceme si takto ověřit, zda současné vedení kraje má důvěru zastupitelstva. Odešli od vás Piráti a tím padla koaliční smlouva. Jako zástupci opozice na to máme nárok," formuloval důvody k odvolání krajské rady předseda zastupitelského klubu ANO Petr Vanka.

„Koalice na kraji rok a čtyři měsíce fungovala, jednala bezproblémově. Nacházela shodu ve věcech ve prospěchu Plzeňského kraje. Bylo to složité období v době koronavirové pandemie. Jsou to malicherné důvody, které teď vedly ke zrušení koaliční smlouvy. Byla to koalice stran demokratického bloku. Je pro mě velkým překvapením a zklamáním, že jste se rozhodli podpořit projednání odvolání rady kraje,“ uvedl šéf zastupitelského klubu ODS Pavel Karpíšek. „Je to nedůstojné zastupitelstva i celého Plzeňského kraje. Taková situace tady ještě neproběhla,“ komentoval odvolání rady zastupitel Ivo Grüner (ČSSD).  

Návrh hnutí ANO o odvolání rady kraje ostře zkritizoval zastupitel a ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Je to poprvé v historii krajské samosprávy. Je to výraz zbabělosti ze strany ANO, neodůvodnili jste dopředu tento krok. Nikdo neřekne ty další kroky, jak by mělo vypadat nové vedení kraje. Kdo bude v jeho čele? Každé koaliční vládnutí provázejí krizové momenty. Čelili jsme bezprecedentní koronavirové krizi bezprostředně po nástupu nové koalice. Tu situaci koalice zvládla. Byli jsme připraveni jednat o tom, aby koalice zůstala na půdorysu té původní,“ konstatoval Baxa.

„Zdůvodnění považuji za dostatečné, nezpůsobili jsme rozkol v koalici. Reagujeme na to, co se vám přihodilo v koalici,“ uvedl krajský zastupitel a náměstek primátora Roman Zarzycký, který dále zdůraznil, že ANO na kraji předloňský listopad vyhrálo volby. 

„Byl to náročný rok, pracovala jsem ze všech sil. Nebyla to jednoduchá doba, obstáli jsme v době kovidové jako Plzeňský kraj velmi dobře v rámci celé republiky. Pracovali jsme i na tom, jak zkvalitnit řízení krajských nemocnic. Ztráta ve fungování krajských nemocnic byla loni 153 milionů korun, zatímco rok předtím byla ztráta 276 milionů. Jsem hrdá na to, co se mi podařilo v oblasti zdravotnictví a jako hejtmance dokázat," uvedla těsně před hlasováním teď již odvolaná hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). 

   Takto vypadalo hlasování o odvolání Rady Plzeňského kraje

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Rada Plzeňského kraje, odvolání rady kraje, Plzeňský kraj, koalice, pád koalice, rada kraje, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana, rada, Rudolf Špoták, Starostové a nezávislí, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padla devítičlenná Rada Plzeňského kraje na návrh opozičního ANO, novým hejtmanem je Pirát Rudolf Špoták  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.