Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Budvar aréna potřebuje úpravy. Diváky ohrožuje na zdraví a bezpečnosti, tvrdí posudek

Velké téma na pondělním zastupitelstvu byla bezpečnost Budvar arény. Na tu už několik let upozorňuje bývalý hokejista a trenér Karel Pražák. Podle něj je nutné snížit kapacitu stadionu, která měla být podle původních plánů zhruba pět tisíc diváků. Navýšením při velké rekonstrukci se zrušilo několik vstupů, chybí nouzový shromažďovací prostor a hala se potýká s nedostatkem toalet. A to jsou podle nejnovějšího posudku nedostatky, které ohrožují diváky na bezpečnosti a zdraví.

„Byly shledány závažné nedostatky, které jsou nejen v rozporu se základními hygienickými normami, ale především nedostatky ohrožující zdraví a bezpečnost diváků,“ stojí v posudku, který si nechal udělat Karel Pražák od architekta Arnošta Navrátila.

Nedostatky, na které bývalý hokejista, trenér, ale také poslanec Karel Pražák upozorňuje, podle něj vznikly už před několika lety. Konkrétně v roce 1998, kdy prošel stadion velkou rekonstrukcí. „Kapacita zimního stadionu má být 5000 diváků. Bylo to v zadání studie, která tak byla zpracovaná. Pak bylo řečeno, že kapacita může být vyšší a komise si proto zažádala o její navýšení. Ateliér podle mého názoru přes víkend doprojektoval 1400 míst, čímž se dostal do problémů,“ popsal Pražák. Problémy myslí hlavně nedostatek toalet, zastavění tří vstupů do haly a také absence shromažďovacích prostorů.

Zastupitelstvo proto požádal, aby nechalo dokončit studii, kterou zaplatil, a aby se situací začalo město zabývat. Prvním řešením by podle něj bylo snížení kapacity stadionu o 600 míst.

Někteří zastupitelé dali Pražákovi v jeho tvrzeních zapravdu. „Sociální zařízení na východní straně směrem k řece je naprosto šílené. Doporučuji, běžte na hokej, dejte si předtím pivo nebo půllitru limonády a pak zkuste jít na záchod,“ řekl bývalý radní František Konečný (dříve ANO, nyní Nezařazení). Zároveň ale uvedl, že se celá situace až zbytečně dramatizuje. „Kolik se v hale stalo za posledních 20 let úrazů? Nezpochybňuji, že to není ideální, ale nedělejme z komára velblouda. Řešme to, ale neříkejme, že tam budou umírat lidé,“ okomentoval.

K celé situaci se vyjádřil také poslanec Viktor Vojtko (STAN). Právě on měl na starosti pracovní skupinu, která na radnici k Budvar aréně vznikla. „To, že jsou některé věci nešťastné všichni tušíme. V pracovní skupině jsme se nějak výrazně dál neposunuli, ale alespoň se ukázalo, jaké ty věci jsou možné,“ uvedl.

Město přitom úpravy haly plánovalo. Ve hře bylo například rozšíření západní části haly směrem k řece nebo protažení směrem k parku Háječek. Z první varianty ale sešlo a druhou chce město provést při celkové revitalizace parku.

Podle něj nyní větší přestavba z finančních důvodů města nepřipadá v úvahu. „Nicméně dílčí bezpečnostní záležitosti, které se mohou udělat, by se měly průběžně realizovat. Ale tak, aby to nenarušilo celkovou kolaudaci, která na ten objekt je,“ dodal.

Na závěr se zastupitelstvo shodlo, že na příštím jednání přednese Ivo Moravec (HOPB), do jehož kompetencí spadají mimo jiné záležitosti týkající se sportovních zařízení města, možnosti, jak by se dala Budvar aréna upravit, aby se zlepšila bezpečnost, ale i sociální zázemí.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Budvar aréna, úpravy, posudek, město, Karel Pražák, zdraví, toaleta, rekonstrukce, Ivo Moravec, František Konečný, Viktor Vojtko, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar aréna potřebuje úpravy. Diváky ohrožuje na zdraví a bezpečnosti, tvrdí posudek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.