Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Historický moment. Brno vypraví na vídeňské letiště vlak

Brno vyhlíží historický moment. Poprvé v historii z města dojede vlak až na vídeňské letiště. Přímé vlakové spojení s největším rakouským aeroportem, který se nachází ve Schwechatu, moravské metropoli chybí. Brněnský magistrát i kraj proto doufá, že chystaná pilotní jízda přiblíží město vytouženému propojení.

Zástupci Brna společně s vedením Jihomoravského kraje, který vlastní letiště v brněnských Tuřanech, záměr o zavedení přímého vlakového spojení na vídeňské letiště oznámili loni v listopadu. Hlavním přínosem nápadu má být to, že v případě jeho uskutečnění se cestující se v příštích letech snadněji dostanou na mezinárodní přistávací a odletové plochy, odkud létají letadla do celého světa. 

Zatím se lidé dostávají na rakouské letiště autobusy soukromých společností nebo přestupují na letištní vlakový expres. Nyní v Brně doufají, že se nabídka spojení rozšíří mimo jiné i díky první pilotní jízdě. Vlak z brněnského nádraží poprvé vyjede 22. února v 9:30.

Akce se zúčastní členové Rady města Brna a Rady Jihomoravského kraje, zástupci Ministerstva dopravy a Českých drah, a.s., představitelé Krajské hospodářské komory jižní Moravy nebo Regionální hospodářské komory Brno a dále také delegáti CzechTourismu, jihomoravské centrály cestovního ruchu a TIC Brno. Účast přislíbil také honorární konzul Rakouské republiky v Brně,“ popsala Kateřina Gardoňová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

O tom, jaká společnost zajistí železniční spojení, Brno v pozvánce neinformovalo. Podle serveru zdopravy.cz vlak ale vypraví firma Gepard Express, která v současné době spojuje obě destinace autobusy. Podle předběžného plánu bude mít vlak zastávku v Brně, Břeclavi a na vídeňském hlavním nádraží. Díky tomu by spojení mezi jihomoravskou metropolí a letištěm trvalo hodinu a půl. Brno věří, že se projekt podaří uskutečnit již v letošním roce.

Věřím, že se nám podaří celý projekt nastartovat aspoň částečně již v roce 2022,“ uvedl už dříve brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS), kterého město město pověřilo jednáním s rakouskými zástupci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vienaairport.com

Štítky Brno, letiště, Vídeň, Vlak, Cestování, Jihomoravský kraj, Schwechat, Hospodářská komora, Ministerstvo dopravy České republiky, ODS, CzechTourism, TIC Brno, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický moment. Brno vypraví na vídeňské letiště vlak  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.