Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Olympiáda a Liberec. Oblečení sportovců spojuje liberecká univerzita

Čeští sportovci na pekingské olympiádě oblékají kolekci, na které se výrazně podílela i liberecká technická univerzita. Kolekci navrhla absolventka univerzity Veronika Paulenová, Nepromokavou a vysoce prodyšnou nanomembránu použitou v bundách a kalhotách zase vyvinul vedoucí katedry hodnocení textilií textilní fakulty Roman Knížek.

Kolekce sportovců vychází z barev české vlajky. „Značka Made in Czechoslovakia i Made in Czech Republic v zahraničí vždy symbolizovaly kvalitu, šikovnost a inovace. Olympijská kolekce 2022 v sobě tyto hodnoty propojuje. Na mě už pak bylo vše zakomponovat do návrhů olympijské kolekce. Mám radost z toho, že je část kolekce ušitá v Česku a můžeme tak poukázat na kvalitu českých výrobků,“ řekla designérka Veronika Paulenová ze společnosti ALPINE PRO.

Ta už má s přípravou kolekcí zkušenosti. Podílela se totiž i na tvorbě zimní kolekce pro olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 a rovněž navrhovala oblečení sportovcům na letní olympijské hry v Tokiu.

Každý sportovec dostal kolekci, která má 33 kousků včetně zavazadel nebo bot. „Kolekce pro sportovce je navržena tak, aby obstála i v extrémních podmínkách až mínus třicet stupňů. Vždy je kladen důraz na funkčnost a na komfort sportovců,“ vysvětlila Paulenová, která absolvovala obory Textilní marketing a Design oděvního výrobku na Fakultě textilní TUL.

Bundy a kalhoty sportovců dostaly speciální nanomembránu. „Nanomembránu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou sportovci nebudou tolik potit a zároveň nepromoknou a oblečení jim neprofoukne,“ vysvětlil autor patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech Roman Knížek, který je také vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Oblečení prošlo testy samotných sportovců. Jedním z nich byl několikanásobný mistr světa ve skikrosu a také bývalý student liberecké univerzity Tomáš Kraus. „Testoval jsem oblečení při stání pod kopcem, při chůzi do kopce se skialpovými lyžemi na zádech i při alpském lyžování, běhal jsem v tom také v dešti. Sledoval jsem přitom prodyšnost a to, jak oděv odolává mokru a větru. Výsledek byl vždy perfektní, byl jsem s tím moc spokojený,“ uvedl.

Právě liberecká univerzita přišla s objevem výroby nanovláken v průmyslovém měřítku. technologii vyvinul a patentoval profesor Oldřich Jirsák z fakulty textilní v roce 2005. Od té doby hledá celý svět uplatnění pro nové nanomateriály a funkční vrstvy do oděvů jsou jednou z cest.

Podle Knížka jde v základu o jednoduchý princip, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí pracoval mnoho let. „Česká věda tedy nezůstala ležet v šuplíku laboratoře, a to mě těší asi nejvíce. Pokud nyní bundu s naší nanomembránou obléknou i čeští olympionici, nemůže být mé nadšení větší,“ dodal liberecký vědec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český olympijský výbor

Štítky olympiáda, oblečení, univerzita, čov, tul, olympijské hry, Liberec, Česko, ALPINE PRO, a.s., Letní olympijské hry 2021, Československo, Tomáš Kraus, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympiáda a Liberec. Oblečení sportovců spojuje liberecká univerzita  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.