Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rychlost nárazů větru odpovídala orkánu, 30 tisíc domácností je bez proudu

V noci na dnešek zaznamenali meteorologové na Sněžce náraz větru o rychlosti 185 kilometrů v hodině. Na Milešovce a na krkonošské Luční boudě naměřili poryvy o rychlosti kolem 145 kilometrů v hodině. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom ráno informoval na facebookovém účtu. Varování před silným větrem dnes platí pro celé Česko. Vítr od rána komplikuje dopravu, víc než 30 tisíc domácností přerušil dodávky elektřiny.

Vedle hor, kde rychlost větru odpovídala síle orkánu, v noci silně foukalo i v níže položených oblastech. Nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů naměřili meteorologové v Ústí nad Labem, Dukovanech či na pražském Karlově.

Výstraha na silný a velmi silný vítr platí do dnešní půlnoci. Nejsilněji by podle ČHMÚ mělo foukat v dopoledních a odpoledních hodinách. K večeru už bude vítr slábnout.

Silně foukat by dnes podle meteorologů mělo v celé zemi. Obzvláště silný vítr hrozí v severovýchodní polovině Čech, na Vysočině, ve Slezsku a také na jihu a západě Moravy.

Problémy s dodávkami proudu

Kvůli silnému větru je v Česku bez proudu přes 31 tisíc odběratelů. Energetická společnost ČEZ eviduje pět desítek poruch na vedení vysokého napětí. Firma E.ON měla dnes ráno 18 závad. Nejčastější příčinou jsou pády větví a stromů do vedení. Vyplývá to z údajů mluvčích obou distribučních společností.

Společnost ČEZ Distribuce měla krátce před 9:00 bez proudu 25 tisíc odběrných míst. Složitá situace je podle mluvčí firmy Soni Holingerová v Ústeckém kraji, kde energetici řeší deset poruch na vysokém napětí a bez elektřiny je tam 6500 odběratelů. Společnost E.ON ČR má podle posledních údajů bez proudu asi 6500 domácností, jimž dodává elektřinu. Nejvíc poruch je na pomezí jižních Čech a Vysočiny. Problémy jsou i ve Zlínském a Jihomoravském kraji, uvedl mluvčí firmy Roman Šperňák.

Nárazový vítr komplikuje od rána dopravu v některých částech Česka. Na severu Čech jsou silnice ve vyšších polohách pokryté sněhem nebo jeho zbytky. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky. Na silnici číslo 35 ve směru na Liberec spadl na silnici strom. Nabouraly do něho tři osobní automobily.

Ve zvýšené míře by měli být kvůli počasí opatrní řidiči také na Vysočině. Nad ránem tam silničáři odklízeli sníh asi s 20 vozy. Hasiči v kraji odklízeli od půlnoci přes 40 stromů, které popadaly kvůli větru. Nejvíc jich odstraňovali v okresech Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Třebíč a Pelhřimov.  Kvůli následkům větru je přerušená doprava na tratích Havlíčkův Brod a Veselí nad Lužnicí a z Jihlavy do Brna. České dráhy (ČD) zajišťují náhradní dopravu, vyplývá z informací na jejich webu. 

Sněhové jazyky na Rychnovsku

Na sněhové jazyky dnes mohou narazit motoristé na Rychnovsku, varují silničáři v Královéhradeckém kraji. Na nesolených silnicích v Krkonoších a v Orlických horách podle nich leží vrstva ujetého a místy zledovatělého sněhu. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin deset centimetrů sněhu.

V Krkonoších silný vítr zastavil lanovky ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře a kabinovou lanovku na Sněžku, vyplývá z informací provozovatelů lanovek. Horská služba vydala výstrahu před silným větrem a turistům nedoporučuje hřebenové túry.

Silný vítr komplikuje dopravní situaci také v Jihomoravském kraji. Ve vyšších polohách hrozí námraza a sněhové jazyky. Na Znojemsku jsou nebezpečné nárazy větru a hrozí pády stromů na vozovku. Na webu na to upozorňuje Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Z důvodu nepříznivých podmínek podle dopravců nelze obsloužit některé linky a jiné mají zpoždění. Hasiči podle svého webu zaznamenali v souvislosti s počasím mnoho výjezdů k popadaným stromům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky vítr, orkán, energie, elektrický proud, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Česko, silnice, doprava, Sněžka, Luční bouda, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlost nárazů větru odpovídala orkánu, 30 tisíc domácností je bez proudu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.