Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Správa silnic upraví vypisování zakázek, rozhodli radní kraje. Řešili Faltýnkův diář

Pochybení při zadávání dopravních zakázek v Olomouckém kraji, které odhalil nedávný forenzní audit, přinesou změny při vypisování všech veřejných soutěží. Krajští radní rozhodli, že správa silnic bude muset například oslovovat více firem než doposud. Celou věc odstartovalo zveřejnění takzvaného Faltýnkova diáře.

"Audit zjistil pochybení, na základě kterých navrhujeme šest až sedm opatření. Už v době, kdy v médiích proběhly informace o Faltýnkově deníčku a o zadávání zakázek na správě silnic, se podalo trestní oznámení. Výsledky forenzního auditu jsme nyní doplnili jako jeden z podkladů," potvrdila uvolněná členka krajské rady Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti).

S podezřením, že se poslanec a druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji, kde v minulosti vládlo vítězné ANO s ODS a ČSSD, loni přišel server Seznam Zprávy. Ve Faltýnkově diáři, který server získal, je popsán klíč, podle něhož se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat. 

Silničáři budou muset oslovovat více firem

Správa silnic Olomouckého kraje bude nyní muset při hledání dodavatelů ve větší míře zveřejňovat poptávky a oslovovat více firem. Upraví také své vnitřní předpisy. Forenzní audit zkoumal veřejné zakázky z let 2015 až 2020. Správa silnic v Olomouckém kraji ročně investuje stovky milionů korun. 

„Přijímáme opatření, díky kterým výrazně navýšíme transparentnost při zadávání veřejných zakázek. Všechny zakázky, včetně zakázek malého rozsahu, přesuneme do elektronického prostředí, oslovovat se bude více potenciálních dodavatelů a výzvy budou zveřejňovány na internetu. Přímé zadání malých zakázek se bude vždy opírat o řádný průzkum trhu. Nově se zavede také dynamický nákupní systém na dodávky pohonných hmot či náhradních dílů,“ popsala radní Kocourková.

Stále stejný okruh dodavatelů

Audit rovněž upozornil na možný střet zájmů některých zaměstnanců, kteří podnikají v podobných oborech jako samotná správa silnic. To musí vedení správy napravit. 

Jeden z politiků, který je z výsledky seznámen, popsal, že podle auditu silničáři například oslovovali stejný okruh dodavatelů nebo dodavatele mimo obor, což vedlo k vytvoření zdánlivého konkurenčního prostředí. Z toho pak mohly těžit upřednostňované firmy. 

"Audit nám ukázal, na co se máme do budoucna zaměřit, a jak fungování správy vylepšit," dodal náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha (ODS).

Faltýnek: prověřit by se měl i únik informací 

K výsledkům auditu se Faltýnek zatím nevyjádřil. Nereagoval na telefon ani na dotaz zaslaný elektronickou poštou do Sněmovny. Na začátku loňského dubna Faltýnek ve Sněmovně řekl, že policie by měla vyšetřit všechny záležitosti včetně okolností úniku údajů z diáře.

Na dotazy zatím nereagoval ani bývalý hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Faltýnek, diář, koruoce, zakázky, opatření, správa silnic, policie, doprava, Olomoucký kraj, silnice, Jaroslav Faltýnek, ANO 2011, Zdeňka Dvořáková Kocourková, ODS, veřejná zakázka, Česká pirátská strana, ČSSD, Michal Zácha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa silnic upraví vypisování zakázek, rozhodli radní kraje. Řešili Faltýnkův diář  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.