Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zástupkyně ombudsmana: Policisté, kteří zaklekli Roma v Teplicích, chybovali

Policisté, kteří letos v červnu tvrdě zasáhli proti Romovi v severočeských Teplicích, se při zákroku dopustili chyb. S tvrzením včera vystoupila Kancelář veřejného ochránce práv, konkrétně zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Podle ní policisté nezavolali zraněnému včas sanitku. Vyšetřování případu doposud ale neuzavřela a konečné výsledky šetření zveřejní v závěrečné zprávě.

Po policejnímu zákroku v Teplicích muž zemřel. Policisté se hájí tím, že zásah se smrtí mladého Roma, který byl pod vlivem návykových látek, nesouvisel. S tvrzením ale nesouhlasila část veřejnosti i organizací v čele s neziskovkou Romea, která poukazovala například na několikaminutové klečení na pachateli. 

Případ se proto dostal na stůl ombudsmanovi, který zahájil vyšetřování a dnes zveřejnil první výsledky anonymizované zprávy o šetření. „Policisté zasahující na místě pochybili tím, že záchrannou službu volali až s tříminutovým zpožděním, ačkoli nutnost lékařského ošetření byla od počátku zjevná s ohledem na zdravotní stav pana (ovlivnění návykovou látkou, vytékání krve z úst),“ stojí ve výsledcích šetření. 

Šimůnková ale upozorňuje, že výsledky šetření ještě nejsou u konce, a teprve závěrečná zpráva bude závazným stanoviskem ochránce práv. „V šetření, které jsem zahájila z vlastní iniciativy, jsem se zaměřila na zákonnost postupu policie a přiměřenost použití donucovacích prostředků. Mé šetření v žádném ohledu nenahrazuje postupy orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla zástupkyně ombudsmana s tím, že ve zprávě vycházela z podkladů poskytnutých Krajským ředitelstvím policie Ústeckého kraje. K dispozici měla také výpovědi osádky prvního sanitního vozu a dva - veřejnosti známé - videozáznamy ukazující jednání muže i zákrok policistů.

Podle ochránce práv je zveřejnění zprávy o šetření mimořádný krok: „Našim hlavním cílem bylo předejít případným dezinterpretacím zprávy o šetření, kterou jsme poskytli žadateli na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Upřednostnila bych, kdybychom mohli materiály k případu zveřejnit až po skončení celého šetření. Proto také zatím nebudu naše závěry podrobněji komentovat. V současné době s kolegy intenzivně pracujeme na textu závěrečného stanoviska,“ dodala Šimůnková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Romea.cz

Štítky Brno, ombudsman, Rom, Policie, Teplice, Romové, Monika Šimůnková, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupkyně ombudsmana: Policisté, kteří zaklekli Roma v Teplicích, chybovali  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.