Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud zamítl další pokus o zablokování peněz na účtech Bohemia Energy

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl i třetí pokus o zablokovaní peněz na účtech Bohemia Energy. Návrhem na předběžné opatření chtěl insolvenční správce Jaroslav Brož zablokovat 160 milionů korun z majetku společnosti Bohemia Energy ve prospěch podnikatele Tomáše Bárty. Vyplývá to z usnesení soudu. Podle Bohemia Energy jde o peníze, které jsou určeny bývalým zákazníkům na vyplacení přeplatků.

Brož se podle usnesení domáhal předběžného opatření kvůli prodeji podílů Bohemia Energy v dceřiných společnostech. Podle soudu je ale podstatou prodeje obdržení prostředků pro Bohemia Energy, které použije na uspokojení věřitelů, a jde tedy pouze o přeměnu aktiv.

"Brož svým jednáním účelově poškozuje naši společnost a ohrožuje vyplácení přeplatků našim bývalým zákazníkům. Činí tak i přesto, že soudy opakovaně potvrzují, že jedná nedůvodně. My děláme vše pro to, abychom vrátili našim bývalým zákazníkům jejich přeplatky," řekla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Bohemia Energy: Banky nám neposkytly financování, použil se nerozdělený zisk

Jedním z důvodů ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy je podle jejího majitele Jiřího Písaříka neposkytnutí potřebného financování od bank, a to v souvislosti s vysokým růstem cen energií. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek...

Soud v listopadu zamítl dva pokusy o zablokování peněz Bohemia Energy, nejdříve šlo o 800 milionů, následně o 160 milionů korun. Novotná již dříve uvedla, že insolvenční správce podle názoru firmy hájí zájmy podnikatele a majitele skupiny Credit One Petra Bujnocha, která se zabývá vymáháním pohledávek. Bárta se v minulosti přel s Bohemia Energy o údajný desetinový podíl ve společnosti. Po krachu jeho skupiny EMTC se stal předsedou věřitelského výboru právě Bujnoch, který je Bártovým největším věřitelem.

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu 13. října. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu více než 600 tisíc zákazníků, plyn téměř 300 tisíc. Klienti ze zákona přešli do tzv. režimu dodavatele poslední instance, stovky tisíc z nich již podle informací energetických firem uzavřely smlouvy s novými dodavateli.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bohemia Energy

Štítky ČR, energie, soud, Bohemia Energy, peníze, Jaroslav Brož, Praha, elektřina, Petr Bujnoch, Credit One, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zamítl další pokus o zablokování peněz na účtech Bohemia Energy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.