Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Lékařka: Dosud jsme neočkované přemlouvali marně, teď se někteří sami hlásí

Praktičtí lékaři dosud většinu seniorů, kteří se nechtěli nechat očkovat proti covidu-19, přemlouvali marně. Přesvědčit se podle pražské praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové nechal nejvýše každý pátý z nich. Teď se někteří sami hlásí, uvedla na dnešní tiskové konferenci Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Od minulého týdne jsou u praktických lékařů dostupné všechny vakcíny, přibyla látka od firmy Pfizer/BioNTech. "Očkování nyní plynule funguje," dodala Bezdíčková. V ordinacích se jen za pondělí nechalo očkovat 7800 lidí, asi 4800 z nich dostalo posilující dávku.

Zájem o očkování v posledních třech týdnech roste nejen u praktických lékařů. Celkově se nechalo nově očkovat od poloviny října přes 117 tisíc lidí, z nich 76 700 za poslední týden. Navíc zdravotníci aplikovali za poslední dva týdny téměř 200 tisíc posilujících dávek.

Praktický lékař dostane od zdravotní pojišťovny za jednoho nově naočkovaného seniora platbu 380 korun. Podle Bezdíčkové je to úhrada za edukaci související s očkováním podobně, jako mají například dětští lékaři.

U už rozhodnutých lidí, zejména seniorů, se ale přemlouvání po telefonu daří málo. "Většinou jsme je již několikrát oslovili. Jsou to lidé, kteří opakovaně odmítli. Přesto se snažíme je znovu oslovit," dodala. Více se podle ní může dařit při návštěvě seniora přímo v ordinaci, když si mohou s lékařem promluvit a vybrat si i vakcínu, kterou chtějí. Hlavním důvodem, proč lidé očkování podle ní odmítají, je strach a nedostatek informací.

V poslední době praktičtí lékaři evidují také zájem o podání takzvaných monoklonálních protilátek. Tyto léky, které je možné podat nakaženému v prvních dnech nemoci, až ze 70 procent zabrání vážnému průběhu vyžadujícímu hospitalizaci.

Lékaři upozorňují na to, že lidé odmítající očkování pak s těmito léky, které byly vyvinuty a schváleny za stejně krátkou dobu a fungují prakticky na stejném principu jako vakcína, problém nemají. Přesto doporučují očkování. "Očkování je mnohem účinnější. Proti symptomatické infekci odhadem na 60 až 70 procent, proti těžkému onemocnění 80 procent," uvedla Bezdíčková.

Praktický lékař Igor Karen doplnil, že každá infekce koronavirem může mít dlouhodobé následky, kterým podání monoklonálních protilátek nezabrání. Zmínil i ekonomický rozměr. Zatímco jedna dávka protilátek vyjde veřejné zdravotní pojištění na zhruba 40.000 korun, očkování dvěma dávkami i s aplikací od lékaře kolem tisíce korun.

Protilátkových léků navíc při rostoucím počtu nových nákaz nemusí být dostatek a nemocnice kvůli péči o hospitalizované nakažené nemají brzké volné termíny na jejich aplikaci; podávají se infuzí v ambulanci. Podle úterního vyjádření náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové bylo těchto léků jen za posledních deset dní podáno 1800 dávek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královehradeckého kraje

Štítky ČR, lékaři, koronavirus, praktici, očkování, praktický lékař, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, vakcína, Pfizer, BioNTech, Igor Karen, Martina Vašáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařka: Dosud jsme neočkované přemlouvali marně, teď se někteří sami hlásí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.