Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Policisté ukončili prověřování dopravní nehody diplomatky Hybáškové

Policisté ve zkráceném přípravném řízení ukončili prověřování případu srpnové nehody zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro podporu Čechů do institucí EU Jany Hybáškové. Spis předali Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 6. Na dotaz to dnes uvedla mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová. Žalobce může nyní k soudu podat návrh na potrestání, sjednat se ženou dohodu o vině a trestu, případ ale může například také odložit.

Hybáškové policisté sdělili podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí jí až tříleté vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Hybášková a a ředitel odboru států Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí Petr Hladík měli v pražské Bělohorské ulici nehodu na konci srpna. Jejich auto nabouralo do čtyř dalších zaparkovaných vozidel a skončilo převrácené na boku. Oba diplomaté měli podle agentury Aktu.cz při dechové zkoušce přes 1,5 promile alkoholu v krvi. Policisté se nejprve domnívali, že auto řídil Hladík, k řízení se ale přiznala právě Hybášková. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Ve zkráceném řízení lze řešit méně závažný trestný čin, pokud je pachatel přistižen přímo při něm nebo bezprostředně poté. Policie musí řízení dokončit do dvou týdnů ode dne, kdy podezřelému sdělí, z jakého skutku je podezřelý. Jestliže potom státní zástupce dojde k závěru, že výsledky řízení odůvodňují postavení podezřelého před soud, podá soudu návrh na potrestání. Návrh obsahuje stejné náležitosti jako obžaloba s výjimkou odůvodnění.

Věc může ale žalobce také odložit, podmíněně odložit nebo ji předat jinému orgánu ke kázeňskému řízení. Pokud by dospěl k závěru, že je v případu třeba zahájit trestní stíhání, vrátí ho zpět policii.

Ministr zahraničí Jan Kulhánek (ČSSD) novinářům už dříve řekl, že pokud diplomaté takto nezodpovědně jednali, bude chtít po státním tajemníkovi, pokud to bude právně možné, aby z toho pro ně vyvodil důsledky. Kdyby se ukázalo, že šlo o trestný čin, mohlo by se to podle něj dotknout i jejich prověrek. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto wikimedia

Štítky ČR, kriminalita, nehoda, diplomacie, Praha, Hybášková, Jana Hybášková, havárie, Evropská unie, Petr Hladík, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Severní Afrika, Blízký východ, Jan Kulhánek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté ukončili prověřování dopravní nehody diplomatky Hybáškové  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.