Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu

Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchranné operaci.

"Dva čeští horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, se po obtížném vyjednávání vrací domů," napsal Kulhánek. Poděkoval svým kolegům za výbornou diplomatickou práci a pákistánské straně za vstřícnost. Zdůraznil, že i v zahraničí nese každý odpovědnost za své jednání.

S horolezci bylo v kontaktu české velvyslanectví v pákistánské metropoli Islámábádu. Ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že postupuje podle zákona o zahraniční službě. Stát podle tohoto zákona poskytuje pomoc občanovi, který se v zahraničí ocitl v nouzi v důsledku mimořádné události, jako je například závažné onemocnění, hospitalizace, úraz, havárie či ztráta dokladů, pokud o to požádá a není schopen řešit svou situaci vlastními silami. Za stav nouze nelze podle mluvčí ministerstva Mariany Wernerové považovat, když někdo přicestuje do zahraničí bez dostatečných finančních prostředků na cestu a pobyt.

Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek a jejich místní kolega uvázli v polovině září na hoře Rakapoši v asi 6900 metrech nad mořem. Po třech dnech je z hory snesl vrtulník pákistánské armády. Pojišťovna Uniqa odmítla záchranu zaplatit, protože horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění.

Vrtulník snesl horolezce z hory ráno 15. září. Vrchol vysoký 7788 metrů před tím zdolali, o pomoc požádali při sestupu. Vrtulníky po nich pátraly několik dní. Po přepravení z hory zůstávali ve městě Gilgit. Ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir podle místního listu Dawn uvedl, že záchranná operace stála tři až čtyři miliony pákistánských rupií (zhruba 386 tisíc až 515 tisíc korun).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/Jakub Vlček

Štítky ČR, Pákistán, neštěstí, horolezectví, diplomacie, horolezec, Česko, Jakub Kulhánek, ČSSD, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Islámábád, Petr Macek, Uniqa Insurance Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.