Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Volby českých poslanců začnou v zahraničí a v budějovickém domově seniorů

Volby českých poslanců začnou kvůli časovému posunu dnes na americkém kontinentu. Jako první budou mít možnost volit Češi na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to od 19:00 SELČ. O hodinu později se začne volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady. Hlasovat bude možné také v odlehčovací službě Tylova z Domova pro seniory Máj v Českých Budějovicích, které se ocitlo v karanténě kvůli koronaviru a kam ráno přijede zvláštní volební komise.

Volební místnosti v Americe budou otevřeny dnes od 14:00 do 21:00 místního času a ve stejném časovém rozmezí ještě v pátek 8. října. Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku. Celkem bude otevřeno podle ministerstva zahraničí 111 volebních míst, většinou na českých velvyslanectvích a konzulátech. Hlasovat bude moci mimo jiné na 120 českých vojáků, kteří působí v rámci mezinárodních misí v Mali.

Češi v cizině si budou vybírat z kandidátů, kteří se do voleb přihlásili v Ústeckém kraji. Stejně jako před čtyřmi lety ovšem budou moci zasáhnout do duelu mezi premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem a předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. V roce 2017 u voličů v zahraničí, kteří tehdy vybírali ze středočeských kandidátů, vyhrála TOP 09 před Piráty a ODS, ANO skončilo čtvrté.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého Parlamentu budou mít čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu i rekreaci. K volbám v zahraničí se Češi mohli zapsat do voličských seznamů nebo hlasovat s voličským průkazem. Při minulých sněmovních volbách 2017 bylo k volbám v cizině zapsáno zhruba 15 tisíc voličů, hlasovat přišlo 10 527 z nich, tedy 70 procent.

Hlasovat dnes mezi 8:00 a 22:00, případně v pátek mezi 8:00 a 18:00, bude možné v pobytových zařízeních typu léčebny dlouhodobě nemocných nebo domovů důchodců, které byly uzavřeny krajskou hygienickou stanicí kvůli výskytu koronaviru. Ostatní voliči v karanténě měli možnost hlasovat ve středu na 82 drive-in stanovištích, další mají možnost si na pátek a v sobotu objednat zvláštní volební komisi domů. Čas na objednání na telefonních číslech, které zveřejnily krajské úřady, mají ovšem jen do dnešních 20:00.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, Svět, volby, sněmovna, koronavirus, USA, Kanada, Brazílie, Argentina, Kuba, České Budějovice, ANO 2011, Česká pirátská strana, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby českých poslanců začnou v zahraničí a v budějovickém domově seniorů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.