Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Někteří novináři se nedostali na tiskovou konferenci Babiše a Orbána. Důvod? Údajně kapacita

Na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána se dnes v Ústí nad Labem nedostali někteří novináři, kteří požádali o akreditaci. Šlo o zástupce západoevropských médií, Hospodářských novin nebo serveru Investigace. Mluvčí vlády to zdůvodnil nedostatečnou kapacitou sálu, dotčení novináři takový důvod zpochybňují. Postup Úřadu vlády kritizují novinářské organizace.

Tiskové konference v ústeckém Severočeském divadle opery a baletu se nemohli zúčastnit například zástupci deníků Le Monde a Die Zeit nebo televize ARD, vyplývá ze seznamu se začerveněnými žadateli o akreditaci, jehož snímky někteří novináři zveřejnili na twitteru. Mluvčí vlády Vladimír Vořechovský uvedl, že někteří novináři nejpozději v úterý dostali omluvu, že z důvodu nedostatečné kapacity nebude možné jejich akreditaci na tiskovou konferenci potvrdit. "Mrzí mě to, ale všichni, kteří akreditaci neobdrželi, se to tedy dozvěděli včas," sdělil.

Odůvodnění? Kapacita...

Novináři, kterých se to týká, kapacitní důvody zpochybňují. Magdalena Sodomková z deníku Le Monde řekla, že na akci byla vpuštěna třeba novinářka z regionálního rádia, která do divadla přišla bez potvrzené akreditace. Pozastavila se nad tím, že o vstupu na tiskovou konferenci, která byla součástí Orbánovy státní návštěvy v ČR, rozhodoval podle ní člen marketingového týmu ANO.

"Bylo nám všem sděleno, že na nás nevyšla kapacita. Zajímavá souhra náhod, vzhledem k tomu, že jsme se každý registrovali v jiný čas," napsal na twitteru server Investigace.cz.

Novinářské organizace postup kritizují

Orbánovu návštěvu v ČR provázelo omezování svobodné žurnalistické práce, uvedly ve společné tiskové zprávě Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ). "Postup Úřadu vlády je v tomto případě v  rozporu s Listinou základních práv a svobod, která zaručuje právo na informace. Český národní výbor odsoudil podobné restrikce aplikované na vybraná média ze strany Kanceláře prezidenta republiky i Úřadu vlády už na jaře letošního roku. Stále platí, co napsal výbor už tehdy, a sice, že odmítá diskriminaci médií a novinářů, která jim brání ve výkonu jejich profese. Zejména nepřijatelný je takový postup ze strany státních úřadů a dalších organizací, jejichž činnost je plně nebo částečně hrazena ze státních prostředků, tedy z peněz daňových poplatníků," napsaly.

CZ IPI a NFNZ také v prohlášení vyzvaly novináře, aby v takových případech za kolegy nevpuštěné na tiskovou konferenci položili jejich otázky s uvedením jména a média, které se akce nemůže zúčastnit.

Ohradil se také francouzský syndikát novinářů. Vyloučení novináře z Le Monde z tiskové konference je podle něj fackou svobodě informovat. "Orbán a Babiš jsou ostuda Evropy," napsal syndikát na twitteru.

Orbán pod palbou kritiky

Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jenž sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Kritici uvádějí, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací. Orbán takové nařčení odmítá.

Ústí nad Labem, kde český premiér vede kandidátku do sněmovních voleb, navštívili Babiš s Orbánem dnes odpoledne. V ústeckém divadle po tiskové konferenci český a maďarský premiér debatovali před zraky stoupenců ANO, což už byla součást předvolební kampaně vládního hnutí. Dopoledne Babiš přivítal Orbána v pražské Kramářově vile, večer Orbána na zámku v Lánech přijal prezident Miloš Zeman. "Tématem jednání v Lánech byla zejména energetika, dopady Green Dealu, kdy se prezident republiky kriticky vyjádřil k plánům Evropské komise. Diskuse se vedla i o dopadech německých voleb na EU," napsal po jednání na twitteru prezidentův mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky Ústí nad Labem, Babiš, Orbán, média, tisková konference, Viktor Orbán, Andrej Babiš, ANO 2011, Úřad vlády České republiky, divadlo, Twitter, Le Monde, Hospodářské noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Šmid

Proč by tam měli pouštět ty co nás nechali rozkrást nebo se na tom podíleli ???Proč by tam měli pouštět někoho kdo podkopává slušné lidi v europarlamentu a v EU

Neděle, 3. října 2021, 19:22Odpovědět

Jan Stefan

Orbán a Bureš-nechutná verbež !!!

Pátek, 1. října 2021, 23:25Odpovědět

Milan Pochop

Ohradil se také francouzský syndikát novinářů. Vyloučení novináře z Le Monde z tiskové konference je podle něj fackou svobodě informovat. "Orbán a Babiš jsou ostuda Evropy," napsal syndikát na twitteru. ........A pak se tito "novináři" diví,že nejsou pozváni,když na soc.síti Twitter urážejí oba premiéry.Anebo když se organizace Transparency International (TI) s tím, že disponuje novými důkazy ve věci "střet zájmu v médiích". Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení a černošický úřad uložil premiéru Andreji Babišovi (ANO) pokutu 250 tisíc Kč za ovládání médií, což je podle úřadu přestupek proti zákonu o střetu zájmů. V minulém týdnu úřad oznámil, že ve věci rozhodl, obsah ale nezveřejnil. „Vlastní obsah rozhodnutí Městský úřad Černošice není oprávněn zveřejnit, uvedl na webu.......Zajímavé,takže zveřejnit že pan Babiš ovládá média,ale když pan Křetínský ovládá SEZNAMZPRÁVY.CZ to je vpořádku,protože to tam vede Slonková,která špízluje jen pana Babiše i jeho syna ve Švýcarsku. Média jsou podle mě jen ostuda a špína.

Čtvrtek, 30. září 2021, 07:59Odpovědět

Silvestr Žilka

Maďarsko bylo prostě v nevyhnutelných změnách režimu vždy před námi.

Čtvrtek, 30. září 2021, 07:44Odpovědět

Někteří novináři se nedostali na tiskovou konferenci Babiše a Orbána. Důvod? Údajně kapacita  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.