Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na kosovské území nesmí auta se srbskou poznávačkou. Bělehrad poslal na hranici obrněné vozy

Situace na hranici mezi Srbskem a Kosovem zůstává velmi napjatá poté, co Priština přestala na kosovské území pouštět automobily se srbskou poznávací značkou a Srbové z tohoto důvodu od minulého pondělí blokují hraniční přechody. Situace se přiostřila i v pondělí, když Srbsko vyslalo k hranici několik obrněných vozů, uvedla agentura AFP. Představitelé EU a NATO vyzvali obě strany k zdrženlivosti a dialogu.

V reakci na rozhodnutí kosovských úřadů nevpouštět na své území automobily se srbskou značkou začali před týdnem srbští řidiči blokovat dva přechody Jarinje a Brnjak. Protesty pokračují i v pondělí a demonstranti žádají odvolání nové povinnosti. Ta platí i pro Srby, kteří obývají severní Kosovo. Podle Prištiny se jedná o reciproční opatření, jelikož vozy s kosovskou značkou při příjezdu na srbské území také musí značku změnit.

Z radnice do válkou zpustošeného Kosova. Základy svobodného státu nastavoval po ukončení konfliktu také bývalý český primátor

Pokud se podíváte do životopisu Martina Dvořáka, možná nabydete dojmu, že jednoduše všechno zmíněné nejde stihnout za jeden život. Dnes čtyřiašedesátiletý český velvyslanec v Kuvajtu se do povědomí široké veřejnosti zapsal hned po Sametové...

Napětí se dále zvýšilo, když minulé pondělí Kosovo poslalo na hranici speciální policejní jednotku, aby nová pravidla vymáhala. O víkendu pak srbské letectvo uskutečnilo několik přeletů nad příhraniční oblastí. Minulý týden srbská armáda zvýšila bojovou pohotovost svých posádek u hranic s Kosovem.

Útoky na kosovské úřady

Kosovský minist vnitra Xhelal Sveçlana minulý týden na sociálních sítích oznámil, že byl v převážně srbské obci Zubin Potok vypálen úřad, který jménem kosovské státní správy provádí registraci vozidel. Současně dosud neznámý pachatel hodil v další severokosovské obci Zvečan na kancelář vydávající kosovské osobní doklady dva ruční granáty, které však nevybuchly.

V neděli šéf diplomacie EU Josep Borrell vyzval obě strany k snížení napětí, a to „stažením (kosovských) speciálních sil a ukončením (srbských) blokád". Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzv

Při pondělní návštěvě v Kosovu označil albánský premiér Edi Rama postup Srbska za „divadelní vojenské manévry" a vyzval k zahájení rozhovorů. Kosovo tvrdí, že Bělehrad chce svým počínáním vyvolat konflikt, Srbsko si naopak stěžuje, že mezinárodní společenství nezasáhlo proti počínání Prištiny.

Jednání o značkách ale odmítá do doby, než se situace vrátí do stavu před 20. září. Bělehrad se také obává, že by rozhovory vedly k nepřímému uznání samostatnosti Kosova.

Nezávislost Kosova Srbsko odmítá. Hranice s ním označuje za administrativní a tamní úřady, včetně vlády, za takzvaně dočasné. Samostatnost Kosova doposud uznala zhruba polovina členských států OSN, včetně USA a většiny zemí EU. Vedle Srbska s tím nesouhlasí například Rusko, Čína a také pět členů EU.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kosovo Police

Štítky Kosovo, Srbsko, konflikt, registrační značka, policie, Evropská unie, Bělehrad, NATO, Priština, OSN, Jens Stoltenberg, Josep Borrell, Jarinje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Jogurti se už dlouho nepostříleli, že?

Úterý, 28. září 2021, 14:40Odpovědět

Na kosovské území nesmí auta se srbskou poznávačkou. Bělehrad poslal na hranici obrněné vozy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.