Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Zachránil stovky lidí, sám má zbytek života strávit ve vězení. Hrdina Hotelu Rwanda byl odsouzen

Jméno Paula Rusesabaginy obletělo svět po rwandské genocidě. Hrdina, jehož příběh se stal předlohou filmu Hotel Rwanda, má teď nastoupit na pětadvacet let do vězení. Soud ho tento týden shledal vinným z terorismu. S obviněním Rusesabagina nesouhlasí a zároveň tvrdí, že k soudu byl unesen z Dubaje. Podle jeho rodiny proces probíhá na popud rwandského prezidenta Paula Kagameho, kterého Rusesabagina kritizuje.

Rwanda si připomíná 25 let od genocidy, uctí 800 tisíc jejích obětí

Ve Rwandě dnes pietní tryznou začíná týden smutečních akcí k uctění památky 800 tisíc obětí z řad menšinových Tutsiů a umírněných příslušníků většinového kmene Hutuů, povražděných během sto dnů genocidy v roce 1994. Tryzny se zúčastní i nejméně...

Bývalý hotelový manažer měl být podle soudu členem ozbrojené Národní osvobozenecké fronty, která se dopouštěla násilí na civilistech. „Útočili na lidi v jejich domovech i na silnicích v autech, spáchali teroristické činy a pak se tím chlubili z natočených videí,“ konstatovala v zahraničních médiích soudkyně Beatrice Mukamurenziová. Rusesabagina u soudu přiznal, že vedl Rwandské hnutí za demokratickou změnu. Odmítl však odpovědnost za násilí ze strany ozbrojeného křídla. Národní osvobozovací fronta má na svědomí několik smrtelných útoků ve Rwandě.

800 tisíc obětí genocidy

Paul Rusesabagina, který v té době pracoval jako rwandský hotelový manažer, získal mezinárodní ocenění za záchranu 1 268 lidských životů během rwandské genocidy, od které letos uplynulo 27 let. Při masakrech přišlo o život 800 tisíc obětí z řad menšinových Tutsiů a umírněných příslušníků většinového kmene Hutuů. To vše se událo během sto dní genocidy v roce 1994.

Extremisté z řad většinového kmene Hutuů zahájili 6. dubna 1994 hrůzovládu a teror. Do 15. července téhož roku zabili zhruba 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných příslušníků vlastního kmene. Asi 2,7 milionu lidí kvůli masakrům uprchlo ze svých domovů. Vraždění ukončila Rwandská vlastenecká fronta pod velením současného rwandského prezidenta Kagameho, která do země vstoupila ze sousední Ugandy a z hlavního města Kigali vyhnala extremisty.

Rusesabagina byl v té době asistentem ředitele v Hôtel des Mille Collines, později se stal ředitelem hotelu Hôtel des Diplomates, oba hotely se nacházely ve rwandském hlavním městě Kigali. Během využil svého vlivu jako dočasný správce Mille Collines k záchraně Tutsiů, ale i umírněných Hutuů. Rusesabaginův příběh byl zfilmován ve slavném Hotelu Rwanda, který byl nominován i na Oscara.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto repro Youtube

Štítky Rwanda, Paul Rusesabagina, soud, krimi, terorismus, Paul Kagame, Dubaj, kmen, Kigali, Rwandská vlastenecká fronta, Uganda, věznice, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránil stovky lidí, sám má zbytek života strávit ve vězení. Hrdina Hotelu Rwanda byl odsouzen  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.