Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pokuta i zákaz vstupu na stadion? Tresty za pyrotechniku v ochozech padají v celé Evropě

Diváci, kteří během sportovních utkání použijí pyrotechniku, by nově mohli být potrestáni pokutou až do 100 tisíc korun. Hrozit jim bude rovněž zákaz vstup na stadiony. Změny přináší přestupková novela, kterou tento týden Sněmovna schválila. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. V evropském měřítku nejsou podobné tresty ničím výjimečným.

Pyrotechnika je na stadionech zakázaná ve většině evropských zemí

Například ve Španělsku je považován za trestný čin i samotný pokus pronést pyrotechniku na stadion a provinilci může být udělena pokuta 3000 eur, v Belgii je za použití pyrotechniky udělována pokuta 1000 eur a dvouletý zákaz vstupu na stadion. Na Slovensku platí celoroční zákaz používání určitých druhů pyrotechniky na veřejnosti, za porušení zákona je možné udělit pokutu do 500 eur. V kolébce fotbalu Anglii je rovněž používání pyrotechniky na veřejných místech zakázané, v případě jejího pronesení na stadion může neukázněný fanoušek kromě zaplacení pokuty jít i do vězení.

Světlice a dýmovnice podle expertů představují nebezpečí zejména proto, že jsou vyrobeny tak, aby se nedaly snadno uhasit a pyrotechnické směsi, které obsahují, hoří vysokými teplotami, které dosahují až 1600 stupňů Celsia. Určeny jsou především k použití v rozlehlých venkovních prostorech a mohou způsobit zdravotní potíže lidem trpícím astmatem. Dělbuchy pak mohou kromě krátkodobého šoku a paniky zapříčinit i trvalé poškození sluchu. Podle výzkumu, který byl před několika lety proveden mezi návštěvníky zápasů anglické Premiere League, se 87 procent dotazovaných vyjádřilo, že používání pyrotechniky při zápasech je vysoce rizikové a chce, aby proti jejím uživatelům byla zavedena přísnější opatření.

Krutá daň za bouřlivou atmosféru

Na evropských stadionech bylo v souvislosti s použitím pyrotechniky zaznamenáno i několik úmrtí a vážných zranění. Například v roce 1992 při fotbalovém utkání v Barceloně zabila světlice třináctiletého chlapce. O rok později zasáhla a usmrtila světlice sedmašedesátiletého diváka při mezinárodním utkání ve velšském Cardiffu. Při utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016 v Černé Hoře trefila do hlavy světlice ruského brankáře Igora Akinfejeva, který utrpěl otřes a popáleniny na krku a musel střídat. Evropská fotbalová unie UEFA poté zápas kontumovala 3:0 ve prospěch Ruska a udělila týmu Černé Hory pokutu 50 tisíc eur.

Vysoké pokuty za používání pyrotechniky jsou běžné i v Česku. Třeba Sparta Praha musela v březnu 2009 zaplatit 250 tisíc korun za to, že při ligovém zápase s Brnem na Letné byl hozeným dělbuchem zraněn dvanáctiletý podavač míčů. Za masivní použití pyrotechniky v domácím "kotli" v ligovém utkání zaplatila Slavia Praha v červnu 2017 pokutu 200 tisíc korun, půlmilionovou pokutu udělila disciplinární komise Ligové fotbalové asociace v březnu 2019 týmu Viktoria Plzeň za chování fanoušků v ligovém utkání se Spartou na Letné, v němž pyrotechnika hozená ze sektoru pro hostující příznivce zranila několik diváků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, Wikipedia,

Štítky fotbal, pyrotechnika, fanoušci, trest, zákon, novela, Evropa, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, AC Sparta Praha, Španělsko, Belgie, Slovensko, FC Barcelona, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuta i zákaz vstupu na stadion? Tresty za pyrotechniku v ochozech padají v celé Evropě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.