Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Opakování pro podnikatele: vystavujete faktury správně?

PR článek

Pokud vystavujete faktury, musíte na ně uvést informace, které stanovují paragrafy. A že jich je. Přečtěte si, co na vašich fakturách nesmí chybět.

Pokud používáte účetní nebo fakturační program, nemusíte si s fakturami příliš lámat hlavu – údaje za vás předvyplní a zkontrolují algoritmy. Jestli ale podobný program nepoužíváte, zkontrolujte si povinné údaje ručně podle následujících pravidel.

Nejprve si ujasněte, jestli jste neplátce DPH, který vede či nevede účetnictví nebo jestli jste plátce DPH. Pro každou skupinu platí odlišná pravidla.

1. Neplátce DPH, který nevede účetnictví

V tomto případě máte ohledně údajů na faktuře nejméně povinností. Podle občanského zákoníku na ni musíte uvést tyto údaje o dodavateli, tedy konkértně jméno a příjmení (v případě OSVČ), název firmy (v případě s. r. o.), sídlo firmy nebo fyzické osoby (fakturační adresa), IČ a označení registru, ve kterém jste jako podnikatelé zapsaní (obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík apod.).

Tím vaše zákonné povinnosti končí, ale pro přehled a hladký průběh případné kontroly z finančního úřadu uveďte také údaje jako sdělení, že dodavatel není plátce DPH a údaje o odběrateli (stejné jako u dodavatele). Je důležité uvést i slovní a číselné označení dokladu (například Faktura 060122021), popis zboží nebo služby, za které je faktura vystavena, peněžní sumu – celkově nebo podrobně (cena za měrnou jednotku a označení množství) a datum vystavení faktury.

2. Neplátce DPH, který vede účetnictví

Jestliže vedete účetnictví, stávají se vaše faktury účetními doklady a jejich podobu definuje zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví.

Stejně jako v předchozím případě musíte uvést jméno a příjmení (v případě OSVČ), název firmy (v případě s. r. o.), sídlo firmy nebo fyzické osoby (fakturační adresa), IČ a označení registru, ve kterém jste jako podnikatelé zapsaní (obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík apod.).

A aby byla faktura v souladu se zákonem o účetnictví, uveďte ještě popis zboží nebo služby, za které je faktura vystavena, peněžní sumu – celkově nebo podrobně (cena za měrnou jednotku a označení množství) a datum vystavení faktury.

3. Plátce DPH

Pokud jako plátci DPH vystavujete faktury, musíte si ještě pohlídat náležitosti zákona o dani z přidané hodnoty. Nezáleží přitom, jestli je váš odběratel také plátce DPH, nebo není.

Faktura plátců DPH musí obsahovat jméno a příjmení (v případě OSVČ) nebo název firmy (v případě s. r. o.) a dále sídlo firmy nebo fyzické osoby (fakturační adresa), IČ, označení registru, ve kterém jste jako podnikatelé zapsaní (obchodní rejstřík, živnostenský rejstřík apod.), v případě právnické osoby údaj o zápisu včetně oddílu a vložky, daňové identifikační číslo dodavatele (pokud je odběratel také plátcem DPH, tak i jeho DIČ). Mezi další povinné náležitosti patří datum vystavení faktury, rozsah a druh dodávané služby nebo množství a druh dodávaného výrobku, základ daně, sazba daně a výše daně (v české měně). V případě, že se liší od data vystavení dokladu, uveďte den uskutečnění zdanitelného plnění – to je den dodání zboží nebo služby či přijetí platby,

Tip: program na faktury vám správné údaje pohlídá

Tak co, vystavujete faktury správně, nebo vás něco překvapilo? Pokud chcete mít jistotu, využijte program na faktury, jako je například v Česku oblíbený iDoklad. Většinu údajů za vás automaticky vyplní a včas vás upozorní, pokud vám na faktuře něco chybí. Díky tomu ušetříte energii na věci, které vás baví. Navíc se díky automatizaci vyhnete chybám způsobeným překlepy nebo nepozorností.

Ohodnoť článek

Štítky účetnictví, OSVČ, fyzická osoba, Občanský zákoník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opakování pro podnikatele: vystavujete faktury správně?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.