Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé evropské aerolinie se začínají vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru

Evropská organizace pro bezpečnost řízení letového provozu Eurocontrol uvedla, že pracuje na tom, aby pomohla leteckým společnostem, pokud se budou chtít vyhnout běloruskému vzdušnému prostoru. Reaguje tak na nedělní vynucené přistání civilního letadla v Minsku, po kterém místní úřady zadržely opozičního novináře. Podle agentury Reuters dnes několik leteckých společností oznámilo, že se jejich stroje přeletům nad východoevropskou zemí vyhnou. Litevské úřady mezitím podle agentury Interfax zakázaly létat přes Bělorusko letadlům, které míří do Litvy či opačným směrem.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se o něco později shodli na přijetí cílených sankcí vůči Bělorusku v reakci na nedělní vynucené přistání civilního letu v Minsku. V přijatých závěrech bruselského summitu také vyzvali unijní přepravce, aby se vyhýbali přeletům běloruského vzdušného prostoru. Chtějí rovněž znemožnit přelety a přistání běloruských aerolinek na území členských států EU. Jako první se rozhodla nevyužívat vzdušný prostor nad Běloruskem lotyšská společnost airBaltic, později se k ní přidala nizozemská KLM nedlouho poté, co k tomuto kroku vyzval nizozemský premiér Mark Rutte, uvedla agentura Reuters.

Podle Eurocontrolu provozují 14 letů týdně do Běloruska tři aerolinky z Evropské unie - německá Lufthansa, polský LOT a lotyšský airBaltic. "Kvůli uzavření vzdušného prostoru nad východní částí Ukrajiny řada unijních aerolinií využívá běloruský vzdušný prostor při letech do Asie," sdělila agentuře Reuters evropská organizace pro bezpečnost řízení letového provozu. Organizace v evropském vzdušném prostoru v týdnu do 19. května evidovala kolem 2500 letů, při kterých letouny z Běloruska vzlétly, přistály v něm, nebo přes tuto zemi přeletěly. Zhruba 419 z nich zajišťoval běloruský dopravce Belavia, který podle Reuters létá do 21 měst v zemích EU.

Eurocontrol dále uvedl, že nyní spolupracuje s aerolinkami a poskytovali řízení letového provozu v okolních zemích na "zajištění dostatečných kapacit", aby se letecké společnosti mohly nebi nad Běloruskem vyhnout, budou-li to chtít.

Litevské úřady mezitím zakázaly létat přes Bělorusko strojům, které míří do Litvy či odlétají z Litvy. Uvedla to agentura Interfax s tím, že zákaz začne platit od úterý 25. května. "To, co se stalo, velice jasně ukázalo, že v případě, že naši občané letí ve vzdušném prostoru našeho sousedního státu, bohužel nejsou v bezpečí a nevíme, zda letoun nebude donucen k přistání z těch či oněch důvodů," prohlásil litevský ministr dopravy Marius Skuodis s odkazem na nedělní dění, při němž běloruské úřady přinutily letoun irských aerolinek Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zadržet opozičního novináře, který byl na palubě.

Londýn dnes podle světových tiskových agentur doporučil britským aerolinkám, aby nevstupovaly do běloruského vzdušného prostoru, a rozhodl, že zakáže běloruskému dopravci operovat v Británii. Také nizozemský premiér Mark Rutte se vyslovil pro to, aby společnost KLM přestala létat nad Běloruskem. K vyhýbání se běloruskému vzdušnému prostoru dnes vyzval národní aerolinie rovněž švédský dopravní úřad. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil vládě, aby připravila formální rozhodnutí o zastavení přímých letů mezi Ukrajinou a Běloruskem, píše Reuters.

Švédský dopravce SAS už uvedl, že doporučení vyslyší. Běloruskému vzdušnému prostoru se vyhne také v Litvě sídlící společnost Avia Solutions. Podle litevského ministra Skuodise nebudou běloruský vzdušný prostor využívat ani maďarské aerolinky Wizzair a polský LOT.

Z Minsku dnes mezitím přišla zpráva, že tamní letiště zrušilo nástup cestujících do letadla společnosti Lufthansa, které mělo namířeno do Frankfurtu nad Mohanem. Bezpečnostní složky stroj prohledaly a provedly znovu bezpečnostní kontroly 56 lidí na palubě včetně pěti členů posádky. Letiště tento krok odůvodnilo tím, že e-mailem dostalo varování před možným teroristickým útokem. Varování se nepotvrdilo, píše Reuters s tím, že letoun později dostal povolení k odletu.

Litevská vláda dnes podle agentury Reuters rovněž doporučila svým občanům, aby se zdrželi cest do Běloruska, a vybídla k okamžitému návratu do vlasti Litevce, kteří jsou zrovna v této zemi. Litevský ministr zahraničí označil nedělní akci v Bělorusku za odraz zhoršené bezpečnostní situace v regionu.

Zadržený běloruský novinář se ve videu doznal k organizování nepokojů

Běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič, který byl v neděli zadržen po nuceném přistání civilního letadla v Minsku, se dnes večer objevil na videu, v němž se doznává k "organizování masových nepokojů" v Minsku. "Pokračuji ve spolupráci s vyšetřováním a přiznávám se k organizaci masových nepokojů (po prezidentských volbách) v Minsku," říká na videu šestadvacetiletý blogger.

Bezpečnostní složky ho zadržely poté, co běloruské úřady s pomocí stíhačky přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku. Ve vlasti opozičníkovi podle ruských médií hrozí 15 let vězení.

"Mohu prohlásit, že nemám žádné zdravotní problémy, včetně (obtíží) se srdcem ani jinými orgány," sděluje Pratasevič na videu, které se objevilo také například na běloruském provládním kanálu Žoltyje slivy. Pratasevič měl na sobě tmavou mikinu, seděl za stolem a svíral ruce. V třicetivteřinovém záznamu dále řekl, že je ve vazební věznici v Minsku a se k němu chovají maximálně korektně.

Nedlouho před zveřejněním videa prohlásila na sociální síti Telegram mluvčí běloruského ministerstva vnitra, že Raman Pratasevič se ve vazbě v metropoli východoevropské země, a popřela tak informace o jeho zdravotních problémech. O možné hospitalizaci zadrženého novináře dnes večer informoval například šéfredaktor běloruského opozičního portálu Nexta s odvoláním na Pratasevičovu matku. "Podle své matky je Raman Pratasevič v nemocnici v kritickém stavu - onemocnění srdce," uvedl twitteru Tadeusz Giczan.

Podle ruského listu Kommersant matka opozičního novináře o synově hospitalizaci informovala televizi Belsat s tím, že jí to sdělili zdravotníci. Dodala, že to může být pravda, jelikož její syn problémy se srdcem má, podotkl list.

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská ještě před vyjádřením ministerstva vnitra podle agentury Reuters uvedla, že není jasné, kde se Pratasevič nachází. Novinářům ve svém litevském exilu sdělila, že "existuje vysoká pravděpodobnost", že ho běloruské bezpečnostní složky "právě v tuto chvíli mučí".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Bělorusko, cestování, létání, Lukašenko, letadlo, vzdušný prostor, letecká společnost, Minsk, přistání, Litva, Raman Pratasevič, Evropská unie, Interfax, Reuters

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé evropské aerolinie se začínají vyhýbat běloruskému vzdušnému prostoru  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.