Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kdy se rozhodnout pro kondenzační plynový kotel namísto klasického?

PR článek

Jestliže se rozhodujete pro nákup nového kotle, jistě už jste narazili na otázku, zda vybrat klasický, nebo raději kondenzační. Kondenzační kotel je ceněný hlavně pro své schopnosti uspořit mnoho peněz, jenže tomu tak nemusí být ve všech případech. Kdy se tedy vyplatí pořídit ho?

Výhody kondenzačního kotle

Kondenzační kotel mnohdy bývá užíván jako hlavní zdroj vytápění pro nové rodinné domy. Oblíbenou volbou je především proto, že slibuje velkou úsporu společně s účinností. Jenže uváděné údaje nejsou tak úplně pravdivé. To, kolik díky tomuto plynovému kotli ušetříte, závisí na několika faktorech. Těmi nejdůležitějšími jsou klimatické podmínky a také typ topné soustavy. Pokud tyto podmínky nejsou vyhovující, moc toho s kondenzačním kotlem neušetříte.

Rozdíly

Klasický plynový kotel odvádí spaliny, jejichž teplota může dosahovat až 180 °C. Ty pak odcházejí rovnou do komína. Jenže kondenzační kotel ještě využívá toto teplo. Spaliny tedy nejprve projdou přes výměník, kde dochází k jejich kondenzaci. Poté slouží k předehřívání vody ve vašem topném systému. Právě proto je kondenzační kotel tak oblíbený, jeho účinnost je skvělá.

Větší úspora

Otázka úspory je zde poněkud sporná. Samozřejmě vzhledem k principu, na jakém kondenzační kotel funguje, by se mohlo zdát, že vám ušetří mnoho peněz. Jenže tomu tak vůbec nemusí být. Pořizovací cena je poněkud vysoká, takže je třeba dobře zvážit tuto investici. Důležití je pečlivě zvážit, zda máte podmínky pro efektivní provoz tohoto plynového kotle.

Jestliže se rozhodnete, že je pro vás kondenzační kotel tím pravým řešením, jistě oceníte uspořené peníze. Po koupi nového kotle vám totiž zbyde více peněz i na ostatní vybavení domu či bytu, ať už se jedná o nábytek či bytové doplňky.

Výměna za novější model

Jestliže jste chtěli vyměnit svůj běžný plynový kotel za ten kondenzační, jenže nemáte vhodné podmínky, můžete i přesto ušetřit. Jestliže totiž máte zastaralý model kotle, výraznou úsporu získáte i díky pořízení nového modelu. Nemusíte tak pořizovat drahý kondenzační kotel, který byste ani plně nevyužili. Přičemž nový kotel vám může ušetřit až třetinu nákladů za topení.

Většinou se však nevyplácí pořizovat kondenzační kotel, pokud aktuálně vytápíte domácnost pomocí moderního klasického plynového kotle. Takováto investice se mnohdy nevrátí a není to tedy dobré řešení.

Kdy se kondenzace vyplatí?

Aby docházelo k potřebné kondenzaci, je třeba splnit několik podmínek. Kondenzační kotel se totiž hodí zejména pro domy s topnými soustavami, jež pracují s nízkou teplotou vody. Aby totiž vše správně probíhalo, je potřebné, aby voda udržovala opravdu nízkou teplotu, jinak nebude kondenzace fungovat.

Proto je to dobrou volbou hlavně pro domy s podlahovým vytápěním a poctivou izolací. V některých případech však můžete tento typ kotle použít také do starších budov, pokud rekonstruujete. Mnohdy totiž v těchto stavbách jsou radiátory zbytečně předimenzované a v topném systému je tak mnoho vody.

Díky tomu však teplota vody zůstane dostatečně nízká. Funkčnost kondenzačního kotle mohou ohrozit také teploty pod nulou, kdy jsou silné mrazy. Jenže v našich podmínkách k tomu často nedochází, takže to není komplikace, které byste se měli obávat.

Kondenzační kotel je skvělým zařízením, je však třeba vše dobře promyslet, než se rozhodnete pro jeho pořízení. Tento typ kotle se hodí zejména pro nízkoteplotní topné systémy. Nenechte se zlákat uváděnými procenty úspory, realita mnohdy bývá jinde. Nebojte se proto i poradit se specialisty, kteří jistě najdou to nejlepší řešení pro vás. Mnoho prodejců navíc nabízí také akční letáky, ve kterých najdete moderní zboží za příznivé ceny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kondenzační kotel, plynový kotel, futuriko.cz, furnio.cz, peníze, topení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Koupý

To Jan: to bych netvrdil, pokud je plyn, tak si myslím že dlouhodobě je to nejlepší cesta. To ukazuje i rostoucí cena elektřiny.. Když se podíváte za kolik se dají kotle navíc pořídit https://www.akoupelnyatopeni.cz/topeni/kotle/kondenzacni-kotle/ - nejlevnější za 24 000 Kč, není co řešit..

Pondělí, 26. července 2021, 06:30Odpovědět

Jan Domovník

Na plynový kotel už bych se v dnešní době vykašlal, čím dál více bude dávat smysl topit elektřinou. Z toho důvodu jsme si už teď nechali nainstalovat podlahové vytápění od https://www.uhlikovefolie.cz/ a zpětně bych to neudělal jinak. Pohodlí ovládání vytápění přes appku, snadná instalace a hlavně žádné tahání těžkého dřeva nebo riziko poruchy.

Středa, 26. května 2021, 23:14Odpovědět

Kdy se rozhodnout pro kondenzační plynový kotel namísto klasického?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.