Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co byste měli vědět před darováním krevní plazmy

PR článek

Krevní plazma je nezbytností pro léčbu řady nemocí, které by jinak byly neléčitelné. Právě proto je potřeba dostatek ochotných dárců, kteří chtějí pomoci jiným. Darování krevní plazmy nepřináší velká zdravotní rizika, existuje jen několik základních podmínek, které musíte splňovat jako vhodný dárce.

Kde darovat plazmu

Řada z větších nemocnic má k dispozici transfuzní oddělení, ve kterém můžete krevní plazmu darovat. Jestliže se rozhodnete darovat v nemocnici, čeká vás několik drobných odměn. Po odběru vás čeká malé občerstvení, navíc v den darování máte automaticky nárok na den placeného volna.

Tou hlavní odměnou však pro většinu dárců bývá právě dobrý pocit z toho, že mohli někomu pomoci. Rozšiřují se však i plazmaferetické společnosti, které také nabízejí odběry krevní plazmy. Navíc k tomu poskytují také finanční odměnu. Záleží tedy na vás, co preferujete, mnoho odběrových možností nabízí plasma Praha, Brno a jiná větší města.

Proč darovat plazmu?

Plazma dokáže pomoci při mnoha případech. Může být podána nitrožilně, například při rozsáhlých popáleninách, složitých operacích a jiných komplikacích. Z krevní plazmy jsou však vyráběná také různá léčiva, které pomáhají v boji s těžkými infekcemi, hemofilií, poruchami obranyschopnosti a také pro podporu hojení ran.

Plazma obsahuje hlavně bílkoviny bojující proti infekcím, proto je tak potřebná. Některé z těchto látek můžeme sice vytvářet i uměle v laboratoři, jenže i přesto je stále odběr a darování plazmy velmi důležitou součástí léčby řady nemocí.

Podmínky darování

Nezbytnými podmínkami pro darování krve a jejích složek je minimální věk 18 let, vrchní hranicí pak je 65 let. Zároveň musíte vážit alespoň 50 kilogramů. Součástí odběru je na prvním místě vyšetření, je totiž nutné zjistit, jaké jste prodělali nemoci. Zároveň se tak vyloučí i ostatní rizikové faktory, kvůli kterým by plazma nemohla být darována.

Zajímavostí oproti odběru krve je, že plazmu můžete darovat každé dva týdny. To tedy samo vypovídá o tom, že tento proces je pro tělo opravdu šetrný. Na první pohled se může zdát, že probíhá jako klasický odběr krve. Jenže o všechno se stará speciální přístroj zvaný separátor, který odloučí pouze ty složky z krve, které jsou potřeba. Ty ostatní časti se pak navrátí zpět do těla.

Právě kvůli tomuto složitému procesu celý odběr může trvat i déle než hodinu. Během celého času však budete mít pohodlí – při odběru můžete relaxovat, číst si, či poslouchat hudbu. Navíc vám bude po celou dobu někdo poblíž, třeba kdybyste měli žízeň nebo chtěli podat deku pro zahřátí.

Finanční odměna

Finanční odměnu provází celá řada ožehavých otázek. Vzhledem k tomu, že centra nabízí finanční náhradu v řádu několika stovek korun, pro někoho to může sloužit jako motivace k darování plazmy. Jenže při odběru je potřeba dbát hlavně na správnost uvedených informací od dárce a jeho dobrý zdravotní stav, což někdy nelze stoprocentně ověřit.

Někteří se snadno nechají nalákat na peníze a slevové kódy, jenže není všechno zlato, co se třpytí. Pokud tedy chcete udělat dobrou věc, vydejte se na darování na místo, které bude známé svou spolehlivostí.

Samozřejmě vám však nikdo nemůže říkat, jaké je to pravé odběrové místo. Snažte se však nejprve zjistit dostatek informací, které vám pomohou s rozhodováním. Dárcovství by mělo být motivované hlavně touhou pomoci někomu dalšímu.

Darování krevní plazmy se vůbec nemusíte bát. Jedná se o bezbolestný proces, při kterém vás čeká zhruba hodina odpočinku na odběrovém křesle. Odměnou vám bude den volna a lehké občerstvení po celém procesu. Pokud tedy chcete udělat dobrou věc, vyrazte do odběrového centra pro darování krevní plazmy.

Ohodnoť článek

Štítky krevní plazma, Europlasma, finanční odměna, dárcovství, plazma, nemoc, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co byste měli vědět před darováním krevní plazmy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.