Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před 55 lety byla v Česku poprvé úspěšně trasnplantována ledvina

První úspěšná transplantace ledviny, po které žil pacient s transplantovaným orgánem tři roky, se v Československu uskutečnila v předchůdci Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) 21. března 1966.

Tým lékařů pod vedením profesora Prokopa Málka tehdy provedl první úspěšnou transplantaci ledviny od živého dárce. Orgán tehdy čtyřiadvacetiletému Karlu Pavlíkovi darovala jeho matka. Pavlík s ledvinou žil tři roky, zemřel v srpnu 1969 na infekční komplikace, pět měsíců po selhání orgánu. Tehdy ještě neexistovalo pravidelné dialyzační léčení. Na této operaci se podílel také přední chirurg Vladimír Kočandrle, který se pak věnoval klinickému programu orgánových transplantací a také vedl tým při první transplantaci srdce v roce 1984.

Vůbec první transplantace ledviny v Československu byla provedena 23. listopadu 1961 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, pacientka ale zemřela po 16 dnech na infekci.

Postupem času se díky pokroku v medicíně stal z transplantace ledvin téměř rutinní zákrok. Počtem transplantací ledvin, jater a slinivky se ČR dokonce řadí mezi přední státy v Evropě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, 21. března, transplantace, ledvina, Česko, Československo, Institut klinické a experimentální medicíny, Karel Pavlík, Prokop Málek, Vladimír Kočandrle, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 55 lety byla v Česku poprvé úspěšně trasnplantována ledvina  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.