Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Bonus mohou mít i lidé s covidem, kteří šli na běžnou nemocenskou

Příspěvek k náhradě mzdy by mohli dostat i lidé s covidem, které lékař nejdřív poslal na běžnou "necovidovou" nemocenskou a nákaza se u nich potvrdila až dodatečně. Aby dostali až 370 korun za den navíc, musí jim doktor v jejich e-neschopence včas upravit diagnózu. Zaměstnavatel pak získá informaci, že má bonus kvůli izolaci vyplatit. Na svém webu o tom informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

V karanténě jsou lidé bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila. Pracovníci, kteří šli do karantény či izolace od začátku března, dostávají k náhradě mzdy či platu za den až 370 korun po 14 dnů. Celková částka s tímto bonusem nesmí přesáhnout 90 procent jejich průměrného výdělku. Náhradu i příspěvek, který ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) nazývá "izolačkou", poskytují zaměstnavatelé. Výdaje na bonus si odečtou od sociálních odvodů. První bonusy lidé podle správy dostanou po skončení měsíce, až se začnou vyplácet mzdy.

Lidé na běžné nemocenské s e-neschopenkou, která se netýká covidu, na příspěvek nárok nemají. Pokud se u nich ale nákaza dodatečně potvrdí, mohou i oni podle ČSSZ bonus získat. Pacientům s covidem se v e-neschopence vyznačuje diagnóza U071. Zaměstnavatel pak dostane hned upozornění, že se pracovník musí léčit v izolaci. Příspěvek k náhradě mzdy pak musí vyplatit.

Lidé s nejednoznačnými příznaky obvykle jdou na nemocenskou s e-neschopenkou s běžnou diagnózou, která se zadává při nachlazení. Pokud ale pak kvůli nejasným symptomům podstoupí test, který nákazu potvrdí, měl by lékař jejich elektronickou neschopenku upravit a diagnózu v ní změnit na covidovou. "Jde o situaci, kdy se s časovým odstupem potvrdí symptomy onemocnění covid-19. Ty nebyly od začátku natolik průkazné, aby lékař rovnou vystavil e-neschopenku z důvodu onemocnění covid-19," uvedla správa.

Když lékař diagnózu upraví, zobrazí se zaměstnavateli v upozorněních u e-neschopenky údaj o pracovníkově izolaci. Informaci ale firma či instituce dostane jen tehdy, pokud doktor úpravu udělá v prvních dvou týdnech pracovníkovy nemocenské. Příspěvek se pak vyplácí za dobu potvrzené izolace, upřesnila správa.

Lidem v karanténě lékaři vypisují e-neschopenku s diagnózou Z209. Do kolonky profese pak uvádějí ještě slovo "karanténa". Při nákaze, u níž je nutná izolace, se do elektronického formuláře zadává diagnóza U071 a do profese se píše slovo "izolace". Pokud tento pojem doktor nevyplní, měl by systém e-neschopenek informaci od pondělí 22. března zaznamenat sám a zaměstnavatelům oznámit.

Pokud člověk v karanténě jde na test a koronavirus se prokáže, změní se karanténa na izolaci. Lhůta pro vyplácení náhrady mzdy a příspěvku znovu ale nezačíná, počítá se od počátku karantény.

Podle údajů ministerstva práce lékaři za první dva březnové týdny vystavili 187 726 nových e-neschopenek. Z nich 52.336 bylo pro lidi v karanténě. Kolik neschopenek celkem se týkalo covidu, není ze statistiky jasné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, koronavirus, nemocenské, firmy, COVID-19, diagnóza, lékař, Česká správa sociálního zabezpečení, Jana Maláčová, ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

JAK JE MOŽNÉ, ŽE ČESKÁ TELEVIZE NEVYSÍLÁ COVIDOVOU SEBEOBRANU OBČANA,

a to každý den, nebo raději mnohokrát denně. A pořad o zkušenostech lidí, kteří přežili covid-19 a mohli by jimi velmi pomoci, zejména v počátkem napadení covidem, lidem zatím zdravým. Já pro občany sebeobranné řešení mám a prezentuji ho všude, dokud mě s tím nevyhodí. A vyhodí mě vždy. I to je podezřelé.

Stačí totiž vyhlásit dobu covidovou a přenést zodpovědnost za covid v první fázi na občana. Ten musí považovat i sebemenší nachlazení za covid a podle toho se chovat. Nečekat na vražedné příznaky a okamžitě při zachycení pocitu "něco na mě leze", všichni ho známe, všeho nechat a zahřát tělo oblečením a přikrytím, tedy klidnými způsoby, a aktivovat tak umělou teplotou v předstihu imunitní systém. Ten ještě málo namnoženého vetřelce vyhledá a zničí. Trvá to tak hodinu až tři. Je to velmi bezpečné, úspěšné, rychlé a zadarmo.

Chování vlády smrdí její hloupostí a hloupostí jejich tzv.odborných poradců nebo zločinným spolčením... Dzp.

Sobota, 27. března 2021, 11:10Odpovědět

Karel Janyška

BEZ ZNALOSTI TEORIE SPONTÁNNÍHO ŘÁDU SE COVIDU-19 NEZBAVÍME.

Dokonce ani revoluce v medicíně se nedočkáme. Toto vůbec nejvyšší vědění lidstva, za které má F.A.Hayek Nobelovu cenu, viz jeho autobiografie, nám jasně sděluje, že všechno, co drží pohromadě a má se k sobě pochází z tohoto vesmírného fenomenu a je jím uspořádáno a uspořádáváno v čase a v prostoru, tedy i na Zemi. Včetně první živé buňky, tedy života samotného a lidského těla. A jsme u jádra problému s covidem-19.

On je totiž evoluční replikací, tedy vtělením, spontánního řádu jistého druhu zvířecích virů na spontánní řád člověka. Lidské tělo je tedy supersložitým spontánním řádem se svými sebepořádacími, sebezáchovnými a seberegulačními vlastnostmi a účinky, tady imunitním systémem. Covid-19 ho umí onou nešťastnou evoluční replikací, oklamat a namnožit se v lidském těle tak, že jeho spontánní řád naruší a člověk může zemřít. Při dobré konstelaci věcí je imunitní systém aktivován a vetřelce najde a zničí svými supersložitými procesy a zásahy. Takovému průběhu pak říkáme lehký. Bezpříznakový covid neexistuje. Je to tvrzení na úrovné zlomená ruka bez zlomeniny.

Pokud ovšem aktivujeme imunitní systém inteligencí, včas a správně, je po covidu řízeně vždy. Jeho aktivátorem je normálně přirozená horečka. Tady však je už pozdě a covid-19 už zahájil svoji destruktivní činnost. My mu to však nedovolíme, od toho inteligenci máme. Reagujeme okamžitě, když tělo volá o pomoc pocitem, který všichni známe, prvním pocitem z nachlazení, tedy lidově řečeno, "něco na mě leze". To už jsou první známky napadení viry a my musíme okamžitě, tedy ihned, reagovat. Horečku přirozenou, která je už známkou onemocnění, nahradíme teplotou umělou, a to v době, kdy ještě je covid-19 málo namnožen. A prostým, ale dostatečně dlouhým ohříváním těla zvenčí klidnými a bezpečnými způsoby. Oblečením a přikrytím. A to tak dlouho, až tělo samo naznačí přehřátím dost. To po zásahu, který náš imunitní systém provedl. Jsme zdraví. Bezpečně, rychle, úspěšně a zadarmo !

Moje 40-letá zkušenost s tímto postupem na tehdejší vědeckou radu, ona hovořila o ohřátí krve zhruba o půl stupně, prokazuje jeho platnost. Ani jednou nezklamal a zabral i na covid-19. A nejsem zdaleka sám, i když vysvětlení tohoto jevu umím podat jen já. Vždyť jen já znám, jak ukázala doba covidová, nejvyšší vědění lidstva, teorii spontánního řádu, který je u živých organismů, tedy i u člověka, složen z bezpočtu spontánních řádů pro obsluhu dějů a orgánů těla menších, jemu podřízených. Věc je tak složitá, že podezírám celé lidstvo z neschopnosti ji pochopit. Nejprve se totiž musí zbavit náboženských, okultních a konstruktivisticko-racionalistických představ, pověr a mýtů. A to je větší problém, než covid-19 sám... Dzp.

Čtvrtek, 25. března 2021, 10:21Odpovědět

Bonus mohou mít i lidé s covidem, kteří šli na běžnou nemocenskou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.